Cikksorozatunk első részében a ciklus legjelentősebb beruházásáról, illetve több olyan projektről számolunk be, amelyek esetében polgármesteri közbenjárás nyomán származott a kerületben élőknek érdemi előnye.

A ciklus legnagyobb jelentőségű beruházása a Vidor utca megépítése volt, Horváth Tamás polgármester 2023 márciusában írta alá a Vidor utca kivitelezési szerződését, ugyanezen év novemberében pedig már a fejlesztés leglátványosabb részét, a beruházásban szereplő híd kiszélesítését végezték el a szakemberek. Ez a mozzanat azért is volt kulcsfontosságú eleme a projektnek, mert a szóban forgó híd funkciója az, hogy az autósokat a Rákos-patak felett az új szakaszra átvezesse. Idén április 30-án kezdetét vette a Vidor utca műszaki átadása és átvétele a szakhatósági szervek képviselőinek közreműködésével.

Úgy lett megépítve a Vidor utca, hogy már a tervezéskor biztosítottak ott egy leendő kerékpárúthoz szükséges területet. A terveztetési eljárás elindult annak érdekében, hogy az elkövetkező esztendők valamelyikében megvalósulhasson a kivitelezés, hogyha pedig nem sikerül rá forrást találni, akkor az önkormányzat a bicikliutat önerőből építteti meg.

2019 után az új baloldali vezetés színre lépésével megakadt egy szintén a két keréken való közlekedés elterjedését elősegítő kezdeményezés: a Rákos-patak melletti kerékpárút megépítése, ám Horváth Tamás polgármester egy RMTV-s interjúban arról biztosította a lakosságot, hogy nem tettek le erről a projektről, annál is inkább, mert az előbb említett Vidor utcai kerékpárúttal együtt már jelentős kerékpáros infrastruktúra fejlesztés menne végbe a 17. kerületben.

Nemcsak a biciklisek ügyét viseli azonban szívén a városvezetés, hanem a tömegközlekedésben résztvevő polgárokét is. Több mint 40 fedett buszvárót telepítettek ugyanis az elmúlt időszakban kerület-szerte a szakemberek, Horváth Tamás polgármestersége alatt tehát egy újabb olyan projekt végrehajtását vállalta magára az Önkormányzat, ami nem az ő feladata, hiszen eredetileg a BKK-nak esett volna a hatáskörébe. Emellett több helyi gyalogátkelő terveit is elkészíttette a Főváros helyett, tekintettel arra, hogy a polgárok biztonságát elengedhetetlennek tartja a közlekedésben.

Mivel pedig a lakosság kényelmének egy következő aspektusaként a gördülékeny ügyintézés jelentősége úgyszintén felbecsülhetetlen, a városvezetés ebben a vonatkozásban sem maradt tétlen.

2023 novemberében kapott sajtónyilvánosságot, hogy új postapartneri pont nyílt Rákoscsaba-Újtelepen és Rákoskerten, a közel 90 ezres lélekszámú kerületet ugyanis azt megelőzően egy elég radikálisnak mondható postabezárási hullám érintette. A Magyar Posta Zrt. kedvezőtlen döntését követően Horváth Tamás polgármester többször is személyesen egyeztetett a vállalat vezérigazgatójával, így lett két újabb postapontja Rákosmentének.

Egy nagyon fontos szolgáltatást harcolt ki akkor a városvezető, ugyanis sokan még mindig csekken fizetik be a rezsit, csomagot adnak fel, vagy éppen fogadnak postai úton, és akkor még nem beszéltünk a levélfeladások gyakoriságáról, illetve a pénzküldemények felvételéről, hiszen nem mindenki tudja azokat kézhez kapni munkaidőben.

(folytatjuk)