Május minden évben a családok hónapja, amely az anyák napjával kezdődik, és a gyermeknappal ér véget. E két jeles ünnep között pedig pontosan félúton helyezkedik el a család nemzetközi napja, amelyhez kapcsolódva arról hozunk ezúttal egy összeállítást, hogy milyen programok erősítették meg a közelmúltban a legerősebbnek mondható közösségi köteléket itt, a 17. kerületben.

Az idei évben is a Népkert adott otthont a Majális Rákosmentén rendezvénynek, amelyre már kezdéskor szép számmal érkeztek érdeklődők. A Népkertbe kilátogató családok zöme ráadásul a legtöbb színpadi- és térprogramon részt vett, a Republic együttes nagy koncertjén is sokan családjuk körében kapcsolódtak ki, együtt énekelve a jól ismert dalokat a zenészekkel.

A Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban Suli-foci kupát szerveztek ugyanebben az időszakban a kisiskoláskorú gyermekeknek, mivel nagyon fontos, hogy a tanórákon való részvétel mellett már az alsó tagozatban is legyenek a testnevelésórákon kívül hasonló jellegű mozgáslehetőségek. A városvezetés és az RSR vezetősége erre különösképpen odafigyel, aminek egy másik jele, hogy a vakáció ideje alatt tehermentesíteni szeretnék a szünidőben is dolgozó szülőket. A diákoknak aktivitásokkal teli napközbeni felügyeletet biztosítanak július 1-től augusztus 16-ig a Rendezvényközpont épületében, az első két hétre még május 31-ig nyitottak a jelentkezések.

A gyerekek azonban előbb-utóbb felnőnek, és egy másik életszakaszukban a szüleik már nem azért aggódnak, hogy ki vigyáz majd rájuk munkaidő alatt a nyári szünetben, hanem például drukkolnak nekik az érettségi sikeres teljesítése érdekében. Az erre vonatkozó helyi adatok úgy alakultak, hogy a Kelet-Pesti Tankerületi Központ fenntartása alá tartozó Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban 57-en, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban pedig 94-en vesznek részt ezen a megmérettetésen 2024-ben, az Esztergom Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának fenntartásában működő Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban 37, a szintén 17. kerületi székhelyű Budapesti Szakképzési Centrum Békéssy György Technikumban pedig 87 diák érettségizik le az írásbeli és szóbeli vizsgákon való eredményes részvételt követően. Kedves gesztusnak számít, hogy Horváth Tamás polgármester az érettségi időszak kezdetekor személyes üzenettel ellátott kis ajándékcsomagot küldött a végzősöknek.

Amikor családokról beszélünk, a nagyszülőkről, dédszülőkről sem feledkezhetünk meg, így a május első vasárnapján esedékes anyák napját is témába hozzuk, melyet itt, a 17. kerületben az óvodák és iskolák mellett az idősklubok közösségei szintén megünnepeltek. A Holdsugár Gondozási Központ és Idősek Klubjának eseményén a jelenlévő hölgyeket Horváth Tamás polgármester köszöntötte, és a Liget Gondozási Központ rendezvényén ugyanígy járt el. Külön szívmelengető, hogy a városvezetés által hivatalosan is meglátogatott szépkorúak, azaz a 90. és 95. születsnapjukat ünneplő polgárok gyakorta említik a családjuk szeretetének erejét, amikor a hosszú élet titkáról beszélnek.