Már az időjárás is egyre többször adja tanújelét annak, hogy itt a tavasz, úgyhogy ezúttal néhány praktikus ötletet hoztunk azzal kapcsolatban, hogy miként lehet eltölteni a szabadidőnket itt, a 17. kerületben az elkövetkező időszakban.

Ugyan zárt térben zajlanak, de igazán népszerűek az ingyenesen látogatható csoportos edzések a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban. A Mozdulj Rákosmente! program keretében Czanik Balázs  edző és életmód tanácsadó segítségével egyszerre akár 400 fő is aerobikozhat, a sportoló más időpontban szenior tornát is tart a sokoldalú funkciókkal rendelkező létesítményben nyugdíjasoknak. Ezen a foglalkozáson sokszor az unokák is felbukkannak, így lesz a testmozgás valódi többgenerációs családi elfoglaltság Rákosmentén idén tavasszal. A gyerekek egyébként az épületben a vakáció ideje alatt már a nagyszüleik nélkül is felfedezhetnek maguknak különböző aktivitásokat, ott kerül ugyanis megrendezésre Rákosmente Önkormányzatának eddig a Zrínyi Miklós Általános Iskolában megtartott nyári napközis tábora.

Akik már vágynak a szabadba, azok számára a Merzse-mocsár valódi természeti kincseket tartogat, és családilag vagy barátaink társaságában is felkereshetjük azt, ám tavaly szeptemberben arra is akadt példa, hogy az Önkormányzat kedveskedett szervezett túraprogrammal a természetkedvelő polgároknak. A természetvédelmi oltalom alatt álló Merzse-mocsár területén teljesíthető 5 kilométeres táv megtételének akkor is az volt az egyik fő célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a láp múltbéli és jelenlegi állapotát, továbbá bemutatásra került az a mentési terv is, melynek révén a jövőben elősegíthetik a Merzse vízutánpótlását. A Rákoskerti Lemaradás Egyesület május 17-én ismét megrendezi a Merzse-mocsárhoz tervezett 10 és 20 kilométeres éjszakai túráját, ahova zseblámpát, vizet, élelmet, időjárásnak megfelelő ruházatot, és esetleg tollat célszerű magukkal vinniük az erre vonatkozó ajánlás szerint az indulóknak.

A Rákos-patak szintén egy nagyon fontos turisztikai helyszíne a 17. kerületnek, és egyre több közösségi funkciót is találnak helyi szinten a területnek. Legutóbb a kiszehajtás hagyományait idézték fel itt az egybegyűltek, árokba dobták a telet, a betegséget, a böjtöt, és a hideget egyaránt megtestesítő kiszebábut, majd arra is került alkalom, hogy a jelenlévők sétáljanak egy kicsit a a patak mentén, és beszélgessenek.

A tervek szerint még a tavasz folyamán befejeződnek a Rákoskeresztúron található Kaszáló utcai játszótér közvetlen környezetében elhelyezésre kerülő új közösségi kert kivitelezési munkálatai, így az ottani, közel 300 négyzetméternyi területen nagyjából harminc család foghat neki a számukra kijelölt magaságyásokban a zöldségek termesztésének, virágok, illetve egyéb érdekes növények nevelésének, így akik lakótelepen élnek, és nem feltétlenül kirándulásokkal vagy sporttevékenységekkel szeretnék eltölteni a szabadidejüket, hamarosan belevethetik magukat a kertészkedésbe.