Ezúttal arra ajánlunk pár praktikus tippet, hogy miként kerülhető el az élelmiszer pazarlás, és a Rákosmentén élőknek hozunk egy-két helyben megvalósítható ötletet is arra, hogy miként hasznosíthatjuk mégis az ételfelesleget, ami néha óhatatlanul is felüti a fejét a háztartásunkban.

A 2005-ben megalapított, és rákosmenti székhellyel rendelkező Magyar Élelmiszerbank Egyesület egész évben támogatja a nehéz anyagi körülmények között élőket speciálisan olyan termékekkel, amik csomagoláshibásak, vagy közeli lejárati idővel rendelkeznek. Önkénteseik naponta 700 áruházból mentenek főként tartós élelmet, a nyári évszakban pedig zöldségeket, gyümölcsöket, péksüteményeket, illetve további szezonális élelmiszereket. Ahhoz, hogy az élelmiszer pazarlást elkerüljük, elsődlegesen fontos megfogadni néhány jó tanácsot. Ezek közül az első mindjárt az, hogy amikor vásárolni megyünk, nézzük át a konyhaszekrény polcait, hogy pontosan tisztában legyünk vele, miből mennyink van készleten. Amikor főzni vagy sütni kezdünk, vegyük fontolóra, mi az a mennyiség, amit a családunk körében biztosan elfogyasztunk, és fagyasszuk le a maradékot, ha ebben mégis túllöttünk a célon.

Azok az ételek, jellemzően a hamar romló zöldségek és gyümölcsök, amiket már nem tudunk megenni, komposztként még hasznosíthatók. Itt szeretnénk megemlíteni, hogy Rákosmente Önkormányzata idén is meghirdette Környezetvédelmi Pályázatát, amelynek keretében zöldfelülettel rendelkező ingatlanok területén komposztáláshoz szükséges eszközök beszerzésének támogatására is pályázni lehet ingatlanonként maximum 35 000 Ft, társasházanként pedig legfeljebb 50 000 Ft értékben. A pályázat benyújtásának határideje: 2024. június 30., vagy a rendelkezésre álló keretösszeg kimerülése.

Az egyes kerületrészekben egyre-másra alakulnak különféle mikroközösségek, amelyeknek tagjai között szintén szét lehet osztani, el lehet ajándékozni a feleslegessé vált ételt, a nagyon idős emberek például egészségi állapotukból kifolyólag már nehezebben veszik rá magukat a napi szintű főzésre, biztosan örülnek tehát annak, ha a szomszédjuk egy-egy tál süteménnyel, egy tányér levessel, főzelékkel vagy a vacsorából megmaradt, frissen sütött húsfélével.

Létezik azonban egy praktikus megoldás, amellyel bármely rákosmenti polgár élhet, megjelentek ugyanis a 17. kerületben úgynevezett Enni adok-Enni kapok dobozok, egyfajta ételszekrények, amelyekbe bárki behelyezhet jól becsomagolt, jó minőségű, és még mindenképpen fogyasztható állagú és állapotú élelmiszereket. Rákoshegyen, a Kép utcánál, a plébánia kerítésénél, aztán Rákosligeten, a Ferihegyi út 36. szám alatt működő Rákosmenti Adományház kapuja mellett, illetve a Piroska Óvoda kerítésén, a buszmegálló mögött, a Pesti úti szakaszon már régóta fellelhetőek ilyen étel-ládák, ám nemrégiben Rákoscsaba-Újtelepre, a Hidasnémeti és a Jászivány utca sarkához is telepítettek egyet a szakemberek, az ötödik ugyanilyen funkciót ellátó dobozt pedig a háziasszonyok a Rákoskeresztúron, a Mákvirág Óvodánál találhatják meg.