Az időjárás enyhülése ellehetetlenítette a Fő téri jégpálya további használatát, ezért több olyan ötlettel készültünk, amely lehetővé teszi a kerület határain belüli, tehát mindenki számára elérhető közelségben megvalósítható sportolást.

A Fő téri jégpálya eredetileg február negyedikéig üzemelt volna ebben az idényben, ám Horváth Tamás polgármester az erre vonatkozó lakossági igényeket meghallgatva és figyelembe véve február 18-ig meghosszabbította a nyitvatartást. Csakhogy az időjárás erre a nagyon kedvező városvezetői hozzáállásra bizony fittyet hányt, így be kellett zárni decemberig a korcsolyapályát. A kerület lakói nagyon kedvelik ezt a sportolási formát, a jegyárak megfizethetőek, a csoportosan érkezőknek kedvezmény is jár. A korcsolyaszezon végeztével nem kell senkinek lemondani a testmozgásról, ameddig be nem köszönt a tavasz vagy még inkább a nyár, kerestünk és hoztunk ennek demonstrálására néhány sport-jellegű kikapcsolódási formát, amelyeknek gyakorlásához nem szükséges elhagyni a kerület határát.

A Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban Czanik Balázs capoeira aerobik oktató és életmód tanácsadó hétfőnként ingyenesen tart a mozogni vágyóknak aerobikórát, amely egy nagyon hasznos, rendszeresen végezhető elfoglaltság. Növeli az állóképességet és a fizikai teljesítőképességet, mindemellett fogyasztó hatást is generál. Az órák gyakorlatai alkalmasak az idegrendszer működési ritmusának helyreállítására, az idegfeszültség megszüntetésére, az egyenletes, ritmusos légzés pedig szabályozza az idegrendszert. A közepes szinten tartott pulzus miatt az ér fala megerősödik, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát. Ha valaki rendszeresen aerobikozik, magabiztossá válhat, és magáénak tudhat mindemellett egy nagyszerű közösségi élményt, aktivitást.

Akik Rákosmente polgárai közül úgy gondolják, hogy ezt a tempót ők már koruknál és fizikumuknál fogva nem bírnák, az RSR-ben minden csütörtökön kipróbálhatják a szintén Czanik Balázs által tartott, ugyancsak térítésmentesen látogatható szenior tornát. Az egyes feladatsorok úgy épülnek fel, hogy kíméletesen mozgathassák át a főbb izomcsoportokat, ezzel pedig hozzájáruljanak a tartóizmok erősítéséhez, a jó kondíció és erőnlét megszerzéséhez. Néhány alkalom után a célkorosztály tagjai már érezni fogják, hogy javulnak a beszűkült ízületi mozgástartományok, tagjaik hajlékonyabbá, mozgékonyabbá válnak, és egyre szórakoztatóbbnak érzik majd ez a fajta mozgást. Mindkét sportfoglalkozás esetében külön megemlítendő, hogy a résztvevőknek nem kell kifizetni az órát, külön utánanéztünk: más kerületekben, de még vidéken is felszökhet akár több ezer forintra is alkalmanként számolva az ár.

Akadnak olyanok, akik azt szerették a Fő téri korcsolyázásban, hogy nem zárt térben, hanem a friss levegőn sportolhattak a tél folyamán, ezért rájuk gondolva készséggel ajánljuk a kerületi fitneszparkok használatát, amelyet már lehetővé tesz az eddigieknél enyhébb időjárás. Nemrég a Madárdombon található kondiparkban kezdődött meg egy felújítás, mivel M. Tóth Katalin, a körzet önkormányzati képviselője tapasztalt ott némi állagromlást. Néhány hét múlva véget ér azon a helyszínen az eszközcsere, addig pedig azt javasoljuk a sportolni vágyóknak, hogy bátran fedezzék fel Rákosmentén a többi kültéri fitnesz-állomást, akad belőlük helyi szinten jó néhány.

2021 óta a Rákoscsaba-Újtelepen található Demjén utcai játszótér két új szabadtéri pingpongasztallal gyarapodott, és az Aranykút utcai játszótéren szintén megvalósítható a rendszeres pingpongozás, a fiatalok is nagyon kedvelik ezt, csakúgy, mint a pumpapályát, amit tavaly novemberben vehetett birtokba a kerületi kerékpáros, rolleres, gördeszkás, görkorcsolyás közösség.