2016. január elseje óta jogosult Rákosmenti Babacsomagra minden olyan 17. kerületben élő család, amelynek tagjai újszülöttet nevelnek. Ezúttal erről a kezdeményezésről tudhatnak meg olvasóink többet, és visszatekintünk rá, hogy ez a helyhatóságtól érkező kedves gesztus a kezdetektől napjainkig milyen utat járt be, ahogyan arra is, hogy a családjukat bővítő szülők az Önkormányzat részéről még milyen egyéb térítésmentesen igényelhető figyelmességben részesülhetnek.

A képviselő-testület 2015 őszén fogadott el egy rendeletet arról, hogy valamennyi Rákosmentére születő gyermek kaphasson egy kisbabák számára összeállított termékekből álló csomagot az Önkormányzattól. A babacsomag egy hasznos információkat magában foglaló védőnői tájékoztatót, kettő darab bodyt, egy bébi sapkát, egy partedlit, és egy takarót tartalmaz „Rákosmenti baba vagyok” felirattal, és egy rákocska szimbólummal ellátva. A legelső ilyen ajándékot Riz Levente, a kerület azóta elhunyt polgármestere annak idején személyesen vitte el egy rákoskerti családnak, ahol az újszülött éppen a csomag elérhetővé válásának napján, azaz 2016. január 1-én látta meg a napvilágot. Szintén ő maga adta át 2018-ban egy hármasikreket világra hozó helyi édesanyának a csomagot, amelyből a hirtelen nagycsaláddá bővülő família az ikergyermekek számának megfelelően hármat is kapott.

A kezdeményezés sikerét, és az azt övező élénk érdeklődést látva a helyhatóság néhány éve egy igazán praktikus döntést hozott. Kezdetben kizárólag azok a szülők vehettek át babacsomagot, akiknek az állandó lakcímük Rákosmentére volt bejelentve, ám arra való tekintettel, hogy sokan költöznek albérletekbe, 2021-től kezdődően már azok is jogosulttá váltak a csomagra, akiknek a tartózkodási helyük szól csak ide.

Ha pedig újításokról, könnyítő intézkedésekről beszélünk, fontos megemlíteni, hogy a védőnői szolgálatok várótermeiben a napokban olyan plakátok jelentek meg, amelyek QR-kódot tartalmaznak, melynek nyomán elérhetővé válik az igényléshez szükséges adatlap. Ez technikailag úgy kivitelezhető, hogy először a telefonra le kell tölteni és telepíteni egy QR-kód olvasó alkalmazást, majd meg kell nyitni azt, és engedélyezni a kamera hozzáférését. Az applikáció a kamera segítségével olvassa le a kódot, és azonnal megjeleníti az abban tárolt információt. A támogatás igénylésében természetesen a kerületi védőnők is készséggel segítenek az érintetteknek.

Ehhez eszmeiségében szorosan kapcsolódik az úgynevezett {Ültess egy fát gyermekednek!” program, ezért úgy éreztük, hogy ugyanitt az is említést érdemel. A projekt keretében a 17. kerületben élő kisgyermekes szülők facsemetét kérelmezhetnek az önkormányzattól az otthonunk elé, vagy annak közelébe, vállalva, hogy a növényt a továbbiakban maguk gondozzák rendszeresen. A legutóbbi ilyen hír 2023 novemberének végén nyert publicitást, akkor egy vérszilvafa került telepítésre Rákoshegyen, de kapott facsemetét a közelmúltban olyan család is, ahol hat gyermeket nevelnek, és lakótelepről költöztek családi házba az önkormányzattól kapott gömbkőris átvételét megelőzően.