Évösszegző sorozatunkban ezúttal a publicitást kapott 2023-as játszótérfelújításokkal foglalkozunk Rákosmente vonatkozásában.

Rákosmente valamennyi kerületrészében számos kisgyermekes család él. A lakótelepeken közülük mindenki sok időt tölt a négy fal között, így a játszóterek számukra mindenképpen felértékelt jelentőségűek, ám a kertes házas övezetekből is gyakorta mozdulnak ki a bölcsődés, óvodás vagy kisiskolás gyerekeket nevelő családok a közelükben lévő játszóterekre. Rákosmente Önkormányzata éppen ezért 2023-ban is arra törekedett, hogy amennyiben szükséges, korszerűsítse ezeket a népszerű közösségi helyszíneket.

2023 áprilisában a Szabad Május téren található játszótérre telepítettek új eszközöket a szakemberek. A XVII. kerületi városvezetés mellett a jó partnerkapcsolatnak köszönhetően a Budapest Airport is hozzájárult anyagilag a játszóelemek beszerzéséhez. A nagy múltra visszatekintő játszótér eszközei az évtizedek során elhasználódtak, így ez a beruházás hiánypótló jelentőségűnek számított. Augusztus közepén műfűvel ellátott focipályát adtak át ugyanitt a környékbeliek nagy-nagy örömnére.

2021 decemberében adták az Aranylúd utcai játszóteret, mely Madárdombnak az egyik legnépszerűbb, és a családok által igen gyakran látogatott közösségi helyszíne. A korábbiak során több fejlesztés valósult már itt meg, a gyermekek komfortérzetének növelése érdekében, ám 2023 nyarán újabb hasznos projektnek örülhettek a szülők és gyerekek: napvitorla került a homokozó fölé, elejét véve a kánikulai kellemetlenségeknek. Az anyag a sűrű szövésének köszönhetően szűri a közvetlen napfényt, és egyfajta árnyékoló funkciót lát azóta is el. Emellett padokkal, szemetesedényekkel, valamint egy mobil toalettel is bővítették a területet a szakemberek a kényelmi funkciók növelésének érdekében.

Tavaly az augusztus sem volt ugyanebben a tekintetben eseménytelen, akkor ugyanis az Akácvirág utcában található játszótérre telepítettek új eszközöket. Ekkor elsősorban a 4 és 12 éves korosztály számára alkalmas mászóeszköz-kombináció került kihelyezésre, a biztonságosabb használat céljából mindemellett ütéscsillapító homokkal is ellátták a készségfejlesztő elem alatti területet. Egy új pingpongasztallal is bővült a helyszín a nyár legutolsó hónapjában, aminek minden bizonnyal a sportosabb felnőttek is örültek.

Rákosmentén egy újabb játszótér gazdagodott baba-mama típusú hintával 2023 októberében. Ezúttal a Fackh Károly téren található közösségi udvarra telepítették a játszóeszközt, melyhez Rózsahegyi Péter, Rákosliget önkormányzati képviselője nyújtott anyagi támogatást.

Ugyanebben a hónapban kezdődtek meg Rákoscsabán az Ede utcai közösségi tér felújításának munkálatai is, a fejlesztés célja egy szabadidő eltöltésére alkalmas helyszín megteremtése a környéken élők számára. A beruházás keretében kialakításra kerül egy futókör, illetve műfűvel ellátott foci-, kosár-, lábtengó-, valamint röplabdapálya is megtalálható lesz majd a labdajátékok kedvelőinek.

November 15-én pumpapályát adtak át Rákoskeresztúron a Cséplő utcában, így a  rollerrel, görkorcsolyával, gördeszkával, valamint kerékpárral rendelkező fiatalok is magukénak tudhatnak tavaly év vége óta egy saját életkoruknak és érdeklődési körüknek megfelelő „játszóteret”, a helyszínre tervezett szabadidőparknak pedig ez lett a legelső eleme.