Évösszegző sorozatunkban ezúttal a publicitást kapott 2023-as útfelújításokkal foglalkozunk Rákosmente vonatkozásában.

Az útfelújítások Rákosmente Önkormányzatának infrastrukturális jellegű korszerűsítései, amelyekből a legjelentősebbek is a cikkünkben hosszú sorokat tesznek ki. A Ferihegyi út 76-80. számú lakóházak közötti terület 2021-ig a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában állt, Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere azonban a járhatatlan állapotú út kijavítása érdekében kezdeményezte annak átvételét. A vonatkozó eljárás lefolytatását követően azonnal megtörtént a Ferihegyi út és a Bujákhida utca közötti szakasz rekonstrukciója. A felújítás második üteme a Ferihegyi út 78-80. szám közti területet érintette, amely 2023. március 29-én került átadásra.

Több, mint három évvel ezelőtt adták át a Fővárosi Önkormányzat 2016 és 2020 között zajló útfelújítási programjának keretében korszerűsített Zrínyi utcát. A Magyar Közút Zrt. által 1,2 milliárd forintból elvégzett beruházás részeként csaknem három és fél kilométernyi útpálya került akkor felújításra, a munkálatok során azonban egy több mint 155 méteres szakasz kimaradt. 2023 áprilisában fejeződött be a Péceli út és Szántó Géza utca közötti szakaszt érintő hiánypótló fejlesztés, melynek keretében az út javítása mellett a vízelvezetés problémájára is megoldást találtak a szakemberek.

Április 17-én tartották meg a Rákoshegyen található felújított Jókai és Bem utcák, továbbá a már korábban elkészült Aponyi, Eötvös és Kiss János utcák hivatalos átadóünnepségét. Rákosmente Önkormányzata ugyanis ismét sikeres pályázatot nyújtott be, az így elnyert kormányzati támogatásnak köszönhetően pedig összességében 554 folyóméter hosszúságban a Bem, valamint a Jókai utcák újultak meg tavaly tavasszal Rákoshegyen. A korszerűsítés korábbi ütemében egyébként éppen ebben a kerületrészben adták át az egyaránt felújított Kiss János, Apponyi, valamint Eötvös utcát.

Április 28-án megkezdődtek a Vidor utca meghosszabbításának munkálatai. A Pesti út tehermentesítését szolgáló fejlesztés keretében a kivitelezők az ott zajló tevékenységek leglátványosabb részét, a beruházásban szereplő híd kiszélesítését novemberben végezték el.

2023 júniusában tovább folytatódott Rákosmente Önkormányzatának járdafelújítási programja, ezúttal Rákoscsaba-Újtelepen, a Nagyréde utcában egy közel 250 méteres szakasz korszerűsítését végezték el a szakemberek. A korábbiak során a Jászágó utcában történtek hasonló jellegű munkálatok, az aktuális fejlesztés pedig teljes mértékben helyhatósági forrásból valósult meg. A megújított rész elsősorban a közelben elhelyezkedő Tarcsai úton található buszvégállomással, valamint egy kisbolttal teremt kapcsolatot, melyet sokan gyalogosan közelítenek meg vásárláskor.

2022 novemberében helyezték ki a lakó-pihenő övezeti besorolást jelző táblákat Rákoscsaba-Újtelepen a Naplás, Tarcsai, Almásháza és Szent Imre Herceg utak által határolt utcákban, 2023 májusában pedig megkezdődött a meglévő sebességcsökkentő küszöbök átépítése, valamint az új fekvőrendőrök telepítése. A munkálatok a Budapest Közút Zrt. engedélyezési eljárásának lezajlását követően a nyár legelső hónapjának végén készültek el.

A Kalmárvölgy utcában lévő közterület 2023 júliusában esedékességet nyert felújítása évek óta tervben volt, a vonatkozó munkálatok pedig a városvezetés több utcát magában foglaló fejlesztési csomagjának köszönhetően valósultak meg. Ugyanitt egy nagyobb felületre kiterjedő kátyúzás is megtörtént, amely megszüntette a közel 500 méteres útszakaszon korábban előforduló közlekedési nehézségeket, a projekt továbbá tartalmazta egy kétszer 20 méternyi felújított járdaszakasz átadását: maga a korszerűsítés pedig a közelben lévő buszmegálló balesetmentes megközelítésében igen nagy segítséget jelentett.

Augusztus közepén kezdődtek meg Rákoscsabán az Agyagos utca felújításának munkálatai. A beruházás keretében több mint 450 méteres szakaszon hajtottak végre útjavítást a szakemberek, valamint megvalósult a csapadékvíz elvezető rendszer kialakítása is.

A Rákoscsabán található Jókai Mór Református Általános Iskolában a tanulói létszám az elmúlt évek során jelentősen megnövekedett, ennek következtében pedig új épületegyüttessel bővült az intézmény. A tavalyi tanév kezdetére forgalomcsillapító küszöböt telepítettek a szakemberek a helyszínre, a beruházás pedig dr. Füzesi Péter alpolgármester közbenjárásának eredményeként valósult meg.

Szeptemberre befejeződtek az útfelújítási munkálatok Rákoskerten, a Pásztorfalva utcában. A beruházás részét képezi annak a hat utcát magában foglaló projektnek, amely Rákosmente Önkormányzatának saját finanszírozásában jöhetett létre. A beruházás végső fázisában annak a két forgalomcsillapító küszöbnek visszahelyezése is megtörtént, amelyeket korábban a munkálatok során szükséges volt ideiglenesen eltávolítani.

Ugyanebben az időszakban értek véget az útfelújítási munkálatok Rákoskerten, a Tiszanána utcában. A korszerűsítés egy stabilizált földutat érintett, melynek állapota az elmúlt évek során jelentős mértékben leromlott.

A Kékliliom és Nyomdász utca közötti szakaszon augusztusban vette kezdetét a fejlesztés, amely az út kijavítása mellett a szikkasztóárkok kiemelését, illetve az útmenti padkák kialakítását tartalmazta.

Októberben zárult le Rákosmente Önkormányzata hat utcát magában foglaló felújítási programjának első üteme. A fejlesztési csomag keretében a Piski utca munkálatai fejeződtek be utolsónak, így Horváth Tamás polgármester, Dr. Bakos András alpolgármester és Piláth Károly, a kerületrész önkormányzati képviselője egyaránt kilátogatott a Rákoscsaba-Újtelepi helyszínre.

Rákosmente Önkormányzata sikeresen pályázott a Főváros által korábban meghirdetett Budapesti Útépítési program keretében, melynek köszönhetően több mint 1 milliárd forint összértékben tíz utcát érintő munkálatok valósultak meg 2021 tavaszán a kerületben. A fejlesztési csomagban szerepelt a Rákoscsaba-Újtelepen található Fűzkút utca is, melynek hiányzó, Patak utca felőli szakaszának korszerűsítése zárult le október utolsó napjaiban.