Az év elején a 2023-as esztendőben megtörtént olyan eseményeket idézünk vissza, amelyek valamilyen vonatkozásban meghatározóak voltak a 17. kerület életében. Ezúttal a publicitást nyert óvodafejlesztésekből szemezgettünk.

Az óvodafejlesztések szerves részét képezték a helyhatóság intézménykorszerűsítési programjának 2023-ban is. Az esztendő elején, február 20-án adták át a Rákosmenti Összefogás Óvoda utcai, valamint udvari oldalán található felújított bejáratait. A kivitelezők átépítették továbbá a folyosóknál felhúzott falakat, megtörtént a bejárat akadálymentesítése, ahogyan az addig fennálló vízelvezetési problémák megoldása és az új térkövek lerakása is.

Márciusban a Rákosmenti Mézekalács Óvoda Rákoscsaba utcai telephelyén a hátsó kisépületben elkészült a tornaszoba, amelyet sportpadlóval burkoltak a szakemberek, illetve a szakemberek az energetikai fejlesztést is elvégezték. Egy sószoba is megtalálható a Rákoscsaba utcai telephelyen, amelyhez dr. Füzesi Péter alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője nyújtott anyagi támogatást saját képviselői keretéből.

2023 júniusában a Rákoscsaba-Újtelepen található Micimackó Óvoda udvarán történt fejlesztés, ahol a szakemberek egységes mű fű burkolatos területet alakítottak ki, melynek szélére térkőburkolatos járda készült. A kivitelezés során prémium pázsittal látták el a területet, amely az újgenerációs technológiának köszönhetően semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, nem veszélyes az egészségre. Egy fészekhintát telepítettek továbbá esésvédő réteg készítésével, az óvoda mászókáját pedig, amely inkább a kisebbeknek készült, a szomszédos Nefelejcs Bölcsődében található tűzoltóautóval az intézményvezetők kérésére megcserélték, mivel az az eszköz viszont inkább a nagyobb gyerekek részére nyújt élményt.

Ugyanebben a hónapban a már említett Összefogás Óvoda udvarán valósult meg egy újabb beruházás, mivel a szakemberek egységes műfüves burkolatot alakítottak ki a kis focipálya, valamint a mini kosárpálya területén. A kivitelezés során az érintett helyszíneket prémium pázsittal látták el, amely a 21. századi technológiának köszönhetően szintén nem tartalmaz egészségkárosító összetevőket.

A helyhatóság kisgyermeknevelő intézményekre irányuló fejlesztési programjának keretében augusztus 16-án adták át a Rákosmenti Piroska Óvoda udvarán található műfüves burkolatot. A beruházás részeként a helyszínre a szakemberek új játszóeszközöket telepítettek, valamint ugyanitt egy mini KRESZ-pálya is kialakításra került, ahol a gyermekek kerékpározás közben a közlekedési szabályok betartásának jelentőségét ismerhetik azóta is meg.

Családi nap keretében adták át a Rákosmenti Kuckó Óvoda felújított tetőszerkezetét 2023 szeptemberében. Nem ez volt az egyetlen projekt, ami a kisgyermeknevelő intézményt érintette: az elmúlt évek során korszerűsítették az épület homlokzatát, valamint az udvaron található játszóeszközöket. Ősszel a tetőszerkezet rekonstrukciója mellett ereszcsatornát építettek, és új villámhárítókat telepítettek a szakemberek.

A Rákoskerti Százszorszép Óvoda szintén egy családi napot választott ki arra, hogy az intézményt érintő korszerűsítés tényét hivatalosan is bejelentse 2023-ban ősszel. Az akkori fejlesztés arról szolgáltatott tanúbizonyságot, hogy újabb intézmény udvarára kerülhetett önkormányzati hozzájárulással prémium pázsit, amely lehetővé teszi, hogy a gyermekek minél többet tartózkodhassanak kint a szabadban, akár az esőzések után is.