Az év elején a 2023-as esztendőben megtörtént olyan eseményeket idézünk vissza, amelyek valamilyen vonatkozásban meghatározóak voltak a 17. kerület életében. Ezúttal hármat választottunk ki közülük, amelyeket a legjelentősebbnek gondoltunk. Nehéz feladat volt, mert nagyon népes volt a tavalyi beruházások, fejlesztések, korszerűsítések száma.

2023-ból három olyan rákosmenti vonatkozású beruházást választottunk, amelyek mindegyike kiemelkedő jelentőségűnek mondható. Az egyik közülük a Pesti útra nehezedő forgalom csökkentésére, valamint Rákoskeresztúr tehermentesítésére irányul, a második kulturális és közösségépítő vonatkozású, a harmadik pedig sportjellegű, és főként a fiatalabbaknak szól, róluk sem szabad elfeledkezni ugyanis egy ilyen összeállítás megtervezésekor.

Horváth Tamás polgármester, valamint Nagy Gábor Lajos, a Penta Általános Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója 2023 március 23-án írta alá a Vidor utca megépítésének kivitelezői szerződését a Városházán. Rákosmente kormány által támogatott egyik legjelentősebb útépítéséről akkortájt adatok is érkeztek, melyek szerint az új útpályája 1150 méter hosszúságban valósul meg, és a felújításra kerülő szakasz eléri az 530 métert. Április 28-án kezdetüket vették a projekttel összefüggő tevékenységek, melyek aktuális eredményét Horváth Tamás az adott időszakban személyesen is megtekintette. 2023 novemberében a kivitelezők a Vidor utcában zajló munkálatok leglátványosabb részét, a beruházásban szereplő híd kiszélesítését végezték el. Amint azt a városvezető akkor ismertette: a korszerűsítés részeként kialakításra kerül egy lámpás csomópont a Keresztúri és a Cinkotai útnál, bővítik a meglévő közvilágítási hálózatot, illetve egy kétsávos útpályát is létesítenek.

2023. szeptember 30-án átadásra került az akkor 100 éves kerületrész, Rákoshegy új közösségi háza. A létesítmény felépítése Budapest Fővárosi Városrehabilitációs Keretből, a 2016. évi TÉR_KÖZ pályázaton elnyert támogatásból, valamint Rákosmente Önkormányzatának saját forrásából valósult meg zöldmezős beruházásként. Az új épületben helyet kapott többek között három klubszoba, továbbá egy százhúsz fő befogadására alkalmas előadóterem is, ahol a megnyitóünnepély alkalmából Horváth Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket.

Rákosmente Önkormányzatának képviselő-testülete a 2023 januári ülésén hozott döntést arról, hogy szabadidőparkot alakít ki Rákoskeresztúron, a Cséplő utcában elhelyezkedő területen, ahol november 15-én hazánk egyik eddigi legnívósabb pumpapályáját avatták fel. A fejlesztés az első fontos mérföldkövét jelentette a helyszínre tervezett szabadidőparkkal kapcsolatos munkálatoknak, a beruházás összes eleme a teljes körű megvalósítást követően előreláthatóan 2024 tavaszán kerül majd átadásra. Mint az már azóta a gyakorlatban is bizonyítást nyert: egyaránt használhatják a pályát kezdők és profik, nem mellesleg pedig rollerrel, görkorcsolyával, gördeszkával, valamint kerékpárral egyaránt birtokba lehet venni a szabadban való sportoláshoz a területet.