Ma veszi kezdetét ebben a szezonban a több hónapon át tartó rákosmenti ételosztási akció, amelynek kulisszatitkait tárjuk fel ezúttal.

Tavaly ugyanebben az időszakban, a hidegebb időjárás beköszöntével kezdődött el a hátrányos helyzetű családokat, a fedél nélkülieket, illetve az egyedül élő, kis jövedelmű nyugdíjasokat segítő nagyszabású ételosztás a 17. kerületben, és az akkori idényben az ezzel kapcsolatos hagyományoktól eltérően keddi napokon várták a szervezők a rászorulókat a Városháza melletti területen. Mint megtudtuk, a megszokott helyszínen ezúttal megint péntekenként osztanak ételt az önkéntesek, éppen ma lesz a szezonnyitó, és egészen 2024 márciusáig tart majd az akció.

Mint azt Szabó Tiborné önkormányzati képviselő, mint az esemény fő koordinátora a Rákosmente Televízió egyik magazinműsorában is elmondta: egyetlen ételosztási alkalom kivitelezése a szervezők részéről közel 400 ezer forintos költséggel jár, és ebből a keretből 250 adag étel telik ki, amit végül a kezdeményezés résztvevői a rászorulók között szétosztanak. Ami megmarad, az az úgynevezett Enni adok – Enni Kapok dobozokba kerül, melyek létezéséről egyre többen szereznek tudomást a helyiek kerület-szerte. Újabb érdekes adalék, hogy Rákoshegy régi közösségi házának épületében készítik össze az önkéntesek az ételt, a mostani legelső osztási alkalommal például tarhonyás hús fogadja a rossz anyagi körülmények között élő személyeket, aztán székelykáposzta és bakonyi szelet az elkövetkező péntekeken. Ezek a fogások a megfelelő tápértékükön túl további előnyökkel rendelkeznek, praktikusan be lehet dobozolni, és jól lehet szállítani őket.

Az esztendő utolsó osztási alkalma december 22. lesz, ekkor a Katolikus Karitász biztosítja az ételt, a Vöröskereszt munkatársai nagyobb mennyiségű szaloncukrot hoznak magukkal, tavaly pedig egy vállalkozó jutányos áron adott fenyőfákat a szervezőknek, akik így oda tudták ajándékozni azokat az ételosztásra érkezőknek.

Az akció fő támogatója az Önkormányzat, ám a szervezők bíznak benne, hogy az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően mások is segítenek, amivel csak tudnak. Szabó Tiborné a témával kapcsolatban azt is elárulta, hogy egy sikeres pályázatnak köszönhetően az ügy mellé állt ezúttal a Pro Filii Alapítvány, melynek általános célja olyan civil és nonprofit szervezetek támogatása, amelyek hozzájárulnak a Magyarországon élők egészségügyi helyzetének, életmódjának, esélyegyenlőségének javításához.