Éppen ma ünnepeljük a véradók világnapját, amikor is hálás szívvel gondolhatunk mindazokra, akik önzetlen segítségnyújtásukkal megmentik mások életét. A jeles dátum kapcsán a téma rákosmenti vonatkozását járjuk most körül.

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint semmi mással nem, kizárólag véradással pótolható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség. Ennek teljesítésében Rákosmente is szerepet vállal, rendszeresen elérhetőek a kerületben véradási események.

A legutóbbi ilyenre május 10-én került sor a a Borromei Szent Károly Katolikus Körben, de sokszor tartották már meg a Városházán, a helyi közművelődési intézményekben, a Home Center épületében, illetve a Családi és Társadalmi Rendezvények Házában is. És akkor ne feledkezzünk meg a véradó kamionokról sem, volt ugyanis olyan időszak, mikor egy-egy speciális jármű a kerületben is leparkolt, és fogadta a véradásra érkezőket.

A 2020-as járványidőszakban a donortevékenység lehetősége lecsökkent, és a vér levételére fokozottabb óvintézkedések mellett került sor, ám akkor is be lehetett számolni néhány helyi szintű akcióról.

A szabadságolások miatt jelenleg, a nyári időszakban nagyobb kihívást jelent a Magyar Vöröskereszt számára a véradók megszólítása. Éppen ezért hazánk legnagyobb humanitárius szervezete ezekben a hónapokban szinte minden nagyobb fesztiválra, városi, falusi rendezvényre kilátogat, sőt a vízpartok közelében is szervez véradást azoknak, akik a pihenés mellett szakítanak időt a segítségnyújtásra is. Öröm viszont, hogy aki teheti, donorként sűrűn megjelenik a a rákosmentiek közül az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseken, Horváth Tamás polgármester például szintén rendszeres véradónak számít, így ebben a minőségében maga is gyakorta járul hozzá a karitatív megmozdulás sikerességéhez.

Valamennyi 18. életévét betöltő, 50 kg feletti és 65 év alatti egészséges személy lehet véradó, egyedi elbírálás alapján azonban még az idősebb korosztály tagjai is segíthetnek. A véradás előtti órákban célszerű megfelelő mennyiségben reggelit vagy ebédet fogyasztani, és akár 2 liternyi folyadék beviteléről gondoskodni. Tartózkodni kell továbbá ilyenkor a megterhelő fizikai munkák elvégzésétől is. A regisztráció során fényképes igazolvány, lakcímkártya és a TAJ kártya bemutatása szintén szükséges.