Április 11-én volt a magyar költészet napja, amelynek apropóján ezúttal olyan rákosmenti programokra tekintünk a közelmúltból vissza, amelyek valamilyen módon a versekhez kapcsolódnak.

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik hazánkban, mi pedig olyan 17. kerületi programokat, eseményeket gyűjtöttünk csokorba, amelyek esetében a vers valamilyen vonatkozásban megjelent és szerepet kapott 2024 első hónapjától számolva.

Idén januárban két elhunyt tagjára emlékezett a Rákosmenti Irodalmi Műhely alkotóközössége. Dr. Érsek Tibor biológusnak és növénykórtanos professzornak a szépírói munkássága során napvilágot látott számtalan írása, a néhai Dr. Tomschey Ottó geológus pedig nyugdíjba vonulása után kezdett el magyar költők – például Ady, Arany, Petőfi, Berzsenyi – verseinek angol nyelvre való lefordításával foglalkozni, és mindeközben kedvet kapott az íráshoz, ki is adták a költeményeit.

Február 17-én a rákoskerti Wass  Albert emléknap keretében a megemlékező beszédek mellett versek is felcsendültek, költemények elszavalásával Kurucz Ádám Konrád színművész, Latinovits-díjas versmondó működött közre. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére rendezett  rákosmenti ünnepélyeknek szintén mindig fontos elemei a a tematikához illeszkedő versek, amelyeket a Hősök terén található országzászlónál a Gregor József Általános Iskola 4.z osztályos diákjai adtak elő 2024. március 14-én. A rákoscsabai Kossuth szobornál a szervezők szintén életre hívtak egy ugyanilyen jellegű rendezvényt, amely után az egybegyűltek átvonultak a kerületrészi közösségi házba, hogy meghallgassák a Zrínyi Miklós Általános Iskola tanulóinak alkalomhoz illő szavalatait. 

Több mint két évtizedes hagyományra tekint vissza a XVII. kerületi Kossuth Lajos Általános Iskola versmondó versenye, amely az idei esztendőben „a Vers mindenkié” mottóval került megrendezésre  ugyancsak márciusban. A zsűritagok között Horváth Tamás polgármestert is láthattuk, az első három helyezett pedig a különféle felajánlásoknak köszönhetően értékes tárgynyereményekben részesült, minden további résztvevő pedig egy-egy emléklappal térhetett haza.

A kerület 90, 95 és 100 esztendős polgárait az Önkormányzat rendszeresen felköszönti, így történt ez Dr. Berényi Mihály Sándor esetében is, és mint kiderült, a 90 éves Misi bácsi manapság legújabb hobbijának, a versírásnak szenteli minden idejét. Az őt születésnapja alkalmából április 4-én meglátogató Nagy Anikó önkormányzati képviselőnek ennélfogva büszkén mutatta meg az otthonában a nemrégiben megjelent saját verseskötetét.