Ezúttal a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó rákosmenti rendezvényekből, eseményekből szemezgettünk.

A virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap a keresztény ünnepkörben, ehhez kapcsolódik a sokféle téltemető, tavaszköszöntő népszokás közül az úgynevezett kiszehajtás vagy kiszézés. A kisze nem más, mint egy leányruhába öltöztetett szalmabábu, ami a telet, betegséget, és a böjtöt is jelképezi, és amit az esztendő ezen időszakában elégetnek, illetve vízbe vagy árokba dobnak a néphagyomány szerint. Ezt a tradíciót március 24-én Rákosmentén is felidézték, amikor a helyszínen jelenlévő családok, Dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, valamint dr. Bakos András alpolgármester jelenlétében a Rákos-pataknál árokba hajítottak egy kiszét. A húsvét közeledtével megrendezésre került Lambert Krisztinának, a LET Alapítvány elnökének, és Pappné Veszprémi Júliának, a Rákosmenti Összefogás Óvoda intézményvezetőjének szervezésében Családi Nyuszifutás néven egy szintén közösségépítő jelentőségű helyi esemény, ahol láttuk Horváth Tamást, Rákosmente polgármesterét is, amint a futóverseny díjainak átadásában segédkezett.

Megalapításának 20. évfordulója alkalmából március 22-én húsvéti koncertet adott a Concerto Filmharmónia zenekar a Szent Pál templomban, a Rotunda énekegyüttes közreműködésével. Tóthné Mózer Annamária, a Rotundások vezetője elmondta: Másfél évvel ezelőtt ismerte meg személyesen Wolf Pétert, az év elején kezdték meg Mise című művének gyakorlását, amely heteken belül a kórus egyik kedvencévé vált. A zeneszerző az alkotói folyamatról így nyilatkozott: Sokáig nem is vágtam bele, de a pandémia ránk kényszerített izoláltságát megpróbáltam a javamra fordítani. Szeretek dolgozni, a misével való foglalatosság igazi öröm volt számomra. Reményeim szerint a misém minden hangja közvetíti azt a szándékot, amivel szeretném a hallgatót egy kis elmélyülésre bírni.

Hogyha pedig szóba került az elmélyülés: ilyenkor, húsvétkor nagyon fontosak az ünnepet szebbé tevő, karitatív jellegű kezdeményezések. Rákosmente Önkormányzata többször és többféle módon is segíti a 17. kerületben élő, kis jövedelmű szépkorúakat, most például füstölt csülökkel ajándékozta meg a közétkeztetésben résztvevőket. Aki pedig a családtagjait lepné meg húsvétkor, méghozzá az ünnepkörhöz kapcsolható kisállatokkal, annak érdemes megfogadni az állatvédők azon tanácsát, hogy inkább vigye a gyermekét állatsimogatást is kínáló húsvéti programokra, például a rákosmenti székhelyű Noé Állatotthonba.