Éppen a mai napra esik a nemzetközi nőnap, a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, ezért ezúttal olyan szervezeteket, valamint kezdeményezéseket fogunk bemutatni, amelyekben a hölgyek sokat munkálkodnak mások javára, illetve egy idős asszonyról is szót ejtünk, aki ledolgozott egy életet, és a 90. születésnapját ünnepelte meg a napokban.

A nemzetközi nőnap kezdetben még a női munkások jogairól és a nők választójogáért vívott küzdelemről szólt, ma pedig már a lányok, hölgyek asszonyok iránti általános megbecsülés kifejezésének egyik alkalmát látjuk benne. Ezúttal rákosmenti hölgyekről lesz szó, akik sokat tesznek a kerületben élőkért, vagy éppen mögöttük áll egy élet szorgos munkája.

Rákosmenti iskolások alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a Rákoscsabai Közösségi Házban, nőnap alkalmából ugyanis „Nők egészsége, a családok egészsége” címmel hirdetett alkotói pályázatot kifejezetten a diákok számára a Rákosmenti Védőnői Szolgálat. Az ott dolgozó hölgyek egyébként minden nap azon munkálkodnak, hogy segítségükre legyenek a kerületben élő, gyermeket vagy gyermekeket nevelő édesanyáknak, az anya-, gyermek- és csecsemővédelem, és az iskola- és ifjúság-egészségügyi feladatok teljesítése által. A mindenkor hatályos ágazati törvény rendelkezései szerint a védőnő személyes és közösségi ellátást nyújt az egészségi állapot megőrzése, a betegségek megelőzése, korai felismerése, valamint az egészségfejlesztés céljából a várandós anyák, a 19. életévüket be nem töltött személyek, valamint a családtervezés időszakában lévő polgárok számára.

A nők feltöltődését, kikapcsolódását, komfortérzetének növelését tűzte ki céljául a Rákosmenti Anyaszárny csapata, amely közösség tematikus programokat, nyári életmódtáborokat szervez időről időre a 17. kerületben. Az idei nőnapon például ingyenesen látogatható, kényeztető és beszélgetős rendezvényt valósított meg többek között a nőiség témáját érintő előadásokkal, stílustanácsadással, manikűrözési lehetőséggel és stresszoldó technikák közreadásával.

2023. november 17-én indult el Budapest leghosszabb ételosztási akciójának mostani évada, amely éppen a mai napon egészen 2024 novemberéig lezárul, Horváth Tamás polgármester pedig maga is beállt az önkéntesek közé, hogy segítsen az előre csomagolt készételek átadásában. Szabó Tiborné önkormányzati képviselőnek, mint a kezdeményezés fő koordinátorának, és a vele együttműködő segítőkész asszonyoknak nőnapon is kijár a köszönet azért a munkáért, amit hétről hétre beletesznek gyakorlati vagy szervezési szinten az ételosztás folyamatába.

A hosszú élet titkát a szépkorúak jellemzően az egymás iránti szeretet erejében, illetve az aktív korszakukban elvégzett kitartó és kemény munkában látják. Rákosmente Önkormányzata pedig fel is köszönti őket, amint ezek a polgárok a 90., 95., illetve 100. életévüket betöltik. Szerencsére az év minden hónapjára jut legalább egyetlen, de sokszor több ilyen jellegű ünneplés, így meg kell említenünk annak az idős hölgyek a nevét, aki egy élet munkáját tudhatja a háta mögött, és most már pihenéssel töltheti el például az ezen a héten esedékes születésnapját is. A nemzetközi nőnap hetében, március 7-én ünnepelte 90. születésnapját Halgat Józsefné, akit otthonában Nagy Anikó önkormányzati képviselő keresett fel a jeles alkalomból, hogy jókívánságait tolmácsolja neki.