A farsangi időszakot mindig a Dobosok Farsangja elnevezésű rendezvényfolyam zárja le itt, Rákosmentén, ám ezen kívül számtalan egyéb esemény is hozzásegítette a kerület lakóit egy kis télbúcsúztató kikapcsolódáshoz a közelmúltban. Az első tavaszi hónapnak számító március legelső napján ezúttal ezekből a programokból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

A farsang vízkereszttől, azaz január 6-tól a nagyböjt kezdetéig tart, ami 2024-ben február 14-re esik, Rákosmentén azonban még február utolsó napjaira is jutott egy-egy télbúcsúztató program. Ilyen volt például a kerület stílszerűen „legütősebbnek” nevezett zenei gálája, a Dobosok Farsangja, ami idén február 24-én zajlott le magas részvételi arány mellett a Vigyázó Sándor Művelődési Központban.

A farsangi időszak tehát, mint azt már említettük, vízkeresztkor indult, és az olyankor szokásos hagyományoknak megfelelően aznap lebontották a Fő téri óriásméretű karácsonyfát is, amit aztán feldaraboltak, Horváth Tamás polgármester pedig személyesen adta át a tűzifának valót egy helybéli kis jövedelmű nyugdíjasnak.

A karácsonyi időszakot lezárva a rákosmenti közösségek belevetették magukat a farsangi mulatozásba, közösen ünnepeltek például a 17. kerületben élő nemzetiségek tagjai. A rendezvényüknek különleges módon nemcsak a kikapcsolódás volt a haszna, mivel a jelenlévők egyúttal megismerhették egymás kultúráját is, ezt a szándékot a farsangolással összehangolva.

A Rákosligeti, valamint a Rákoskerti Kertbarát Kör mellett a kerület határain kívülről érkező hat további fővárosi hobbikertész csoport is jelen volt a Csekovszky Árpád Művelődési Házban megtartott Borsófarsangon, ami pedig a közösségépítés mellett a kertművelésben szerzett tapasztalatok megosztására is alkalmat adott.

Egy másik időpontban a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola rákosligeti terme farsangi táncházzá alakult, ez a program esztendőről esztendőre kiemelt szerepet tölt be az intézménybe járó diákok, és az ott tanító pedagógusok életében, és nagyszerű kikapcsolódást nyújt. Az estig tartó rendezvényen jelmezversenyre került sor, valamint bizonyos tájegységek táncainak lépéseit is elsajátíthatták az erre vállalkozók. A Bartók AMI hangszeres szekciójából érkező Piccolino és az Ifjúsági Fúvószenekar viszont nagyszabású koncerttel ünnepelte a farsangi időszakot, a közönségnek szokás szerint klasszikus zenei betéteket és jól ismert filmzenéket hozott.

Nemcsak a diákok, hanem az idősek is örömmel farsangoltak Rákosmentén. A Vigyázó Sándor Művelődési Központban működő nyugdíjasklub tagjait télbúcsúztató összejövetelükön Horváth Tamás polgármester például személyesen látogatta meg. Ez a fajta jókedvű aktivitás egyébként általánosan jellemző a szépkorúak által alkotott rákosmenti közösségekre.

Természetesen a legkisebbek sem maradhattak ki a mókázásból. A 17. kerületben megtalálható Kalandpark Játszóház farsangi bálján a legötletesebb jelmezeket is jutalmazták a szervezők, a lányok főleg rajzfilmhősöknek öltöztek be, a fiúk között pedig a szuperhősös tematika volt a legnépszerűbb.