Doha, 2024. február 12. Garda Krisztina (b) biztatja csapattársait, mellette Gurisatti Gréta (k), Máté Zsuzsanna (j2) és Mahieu Geraldine (j) a nõi vízilabdatorna negyeddöntõjében játszott Magyarország - Hollandia mérkõzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 12-én. A magyar nõi vízilabda-válogatott ötméteresekkel 13-12-re legyõzte a címvédõ és Európa-bajnok Hollandiát, így a négy közé jutott a dohai világbajnokságon, egyszersmind megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára. MTI/Kovács Tamás

Rákosmentének szép számmal akadnak büszkeségei az élet valamennyi területén, ezúttal összegyűjtöttünk néhány közösségekre és személyekre vonatkozó példát a gondolatébresztés szándékával, ám mellőzve a teljesség igényét, a felsorolásba ugyanis lehetetlen mindenkit belevenni.

Rákosmente közösségei sokszínűek, és akadnak itt helyi szinten olyan személyek (sportolók, művészemberek vagy akár civilek), akikre érdemes kiemelten büszkének lenni. Nem feledjük persze megemlíteni mindazokat a polgárokat a 17. kerületben, akik gondoskodnak a családjukról, okosan és felelősen élik az életüket, tudatosak a mindennapokban, és igyekvőek akkor is, ha szakmájukból, hivatásukból adódóan nem érnek el világraszólónak mondható jelentőségű eredményeket. Köszönet illeti azokat az embereket is, akik a kerület határain belül időről időre rendületlen tenni akarással fognak össze közösségeket, legyen szó iskolákról, sportlétesítményekről, vagy akár nyugdíjasklubokról. Utóbbiak háza táján ebben az időszakban gyakoriak például a farsangi programok, bálok, ünnepségek, és bár nem először tette, mégis jó volt látni, hogy az egyik ilyen eseményen Horváth Tamás polgármester személyesen is megjelent.

Most azonban térjünk ki a rákosmenti kötődésű sportolók közül Garda Krisztina legújabb sikerére: a női vízilabda-válogatott, amelynek ő is tagja, a világbajnokság negyeddöntőjében olimpiai kvótát szerzett. Az előzőekben már megemlített Horváth Tamás polgármester, mint ahogyan az összes többi 17. kerületi élsportolóval, úgy a Garda Krisztinával kapcsolatos sportszakmai aktualitásokat is nyomon követi, érdemes tehát a fejlesztések-korszerűsítések témakörén túl az ilyen jellegű információk kapcsán is a városvezető hivatalos közösségi oldalát figyelemmel kísérni.

Horváth Tamást egyébként kiállításmegnyitókon szintén gyakorta látni, nemrég pedig arról posztolt: mennyire büszke rá, hogy Rákosmentén számtalan művész él és dolgozik, alkotásaival gazdagítva a magyar kultúrát, valamint öregbítve a kerület hírnevét.

Utánanéztünk, és ha csupán az elmúlt hetek képzőművészeti jellegű aktivitásait szemlézzük, akkor is időrendben visszafelé haladva egy fémből készült alkotásokat felvonultató kiállításról, egy képző- és iparművészeti jellegű seregszemléről, egy szintén rákosmenti kötődésű grafikusművész iskolában elhelyezett rajzainak kedvező fogadtatásáról, az úgynevezett Kollektív Tárlat idei anyagáról és eredményeiről, illetve a Rákosmenti Kísérleti Művésztelep résztvevőinek képzőművészeti mustrájáról tudunk beszámolni.

A kerületrészi díjaknak ugyancsak megvan a maga megbecsültsége, az átadásának pedig a régi hagyománya. Hogy az aktualitásoknál maradjunk: a napokban ellátogattunk a „Rákoskertért” Díj átadóünnepségére, ahol Horváth Tamás polgármestertől az elismerést ezúttal Földi János vehette át. Akik számára nem ismerős a név, azoknak segítünk az azonosításban: ő alapította a Rákoskerti Lemaradás Egyesületet, és szintén neki köszönhetjük a legendás Merzse-túrákat.