A Rákosmentén élő nemzetiségek tagjai a Nemzetiségi Önkormányzatok közös farsangi mulatságán vettek részt a napokban a Vigyázó Sándor Művelődési Központban, ennek kapcsán pedig visszatekintő sorozatunkban a 2023-as esztendő hasonló jellegű programjaiból hoztunk egy csokorra valót.

Nemzetiségi önkormányzatok itt, a 17. kerületben is vannak, és csakúgy, mint máshol, a nemzetiségi közösségek számára biztosítják az érdekképviseletet, saját rendezvények szervezésével pedig hozzájárulnak a csoportok kultúrájának és hagyományainak megőrzéséhez, erősítve a kulturális identitást a résztvevőkben. A városvezetés, a helyhatóság is jó kapcsolatot ápol velük, és a költségvetésből biztosít számukra támogatási keretet minden esztendőben.

Simon Mira, a Horváth Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt az ötletgazdája annak a napokban lezajlott farsangi rendezvénynek, amely a Rákosmentén élő nemzetiségek találkozóját tette lehetővé. A kezdeményezéshez csatlakozott a Bolgár, a Német, az Örmény és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat is.

A tavalyi évre való visszatekintésként néhány olyan eseményt idézünk fel újra, amelyek 2023-ban az előbbi programhoz hasonló céllal valósultak meg. Tüzes csárdás címmel tartott vendégelőadók meghívásával nőnapi koncertet a 17. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat. Az összejövetel  keretében lengyel és magyar művek, illetve régi filmzenék is felcsendültek Joanna Steczek zongora-, Artur Banaszkiewicz hegedű-, valamit Sylwester Targosz-Szalonek énekművész tolmácsolásában. Mikulás napjához kapcsolódóan viszont a szervezők gyermekeknek kedveztek, akik a színpadon találkozhattak a Nagyszakállúval, majd a rendezvény témájához illeszkedő dalokat énekelhettek lengyel művészekkel.

A helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat tavaly gyermeknapot szervezett, ahol többek kötött ugrálóvárral, dodzsemmel és körhintával fogadta az érkezőket a Göcsej utcai játszótér mellett. Amint azt akkor Szalai Sándor, a nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, és álláspontja azóta sem változott: fontos számukra, hogy minél többen megismerjék munkásságukat és kultúrájukat, ennek a célnak pedig eleget tudnak tenni a hasonló jellegű események.

A XVII. kerületi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat is megtartotta pünkösdi rendezvényét, amelynek keretében szlovák nyelvű misére került sor a Szent Kereszt Felmagasztalása templomban, Balik Béla plébániai kormányzó által celebrálva. A Rákosvölgye Népi Kulturális Hagyományőrző Egyesülettel karöltve pedig a szervezet az adventet köszöntötte, ezen felül saját hagyományőrző csoportjainak segítségével az Advent Rákosmentén eseményfolyam második hétvégéjén a Fő téri adventi vásár területére látogatókat hozta karácsonyváró hangulatba.