A kerületi egyházakra nagyobb figyelem vetül az ünnepvárás heteiben, napjaiban, amikor a szakralitás mindenki számára elfogadott és természetes módján válik szerves részévé az adventi és karácsonyi időszaknak. A helyi felekezetek közösségi tevékenységükkel azonban nemcsak ilyenkor szolgálják Rákosmente társadalmi érdekeit.

Szombaton már a második gyertya lángja lobban fel a Fő téren elhelyezett nagyméretű adventi koszorún, melyet a kerület lakói az ünnepekre való ráhangolódás egyik fontos jelképeként tartanak számon.

A gyertyagyújtási ceremónia egy olyan eseménynek számít a karácsonyvárás időszakában, amely a vallásgyakorlás mértékétől, illetve felekezeti hovatartozástól függetlenül talán mindenkit egyaránt megérint. A rákosmenti egyházak képviselői a szertartás részeként lelki útravalóval szolgálnak a rákosmenti polgárok számára, mindeközben pedig a vallási jelentéstartalmak közvetítésén túl egyetemes érvényűnek tekinthető gondolatokat is megfogalmaznak.

Nemcsak ilyenkor vesznek részt azonban a társadalmi jellegű elfoglaltságokban. Állandó közreműködői a jelenleg is zajló ételosztási akciónak és egyéb helyi szintű szociális, illetve karitatív megmozdulásoknak.

Képviselőik az év bizonyos szakaszában megtartott egyházi egyeztető fórumokon rendre beszámolnak Rákosmente vallási vonatkozású történéseiről, míg a városvezetés, amely jó kapcsolatot ápol a felekezetekkel, Rákosmente közösségének érdekében folytatott tevékenységüket anyagi formában is támogatja.

Egy másfajta gesztus folyományaképp a kerület templomai díszkivilágítást kapnak, az ünnepi fények gyönyörű látványt nyújtanak az esti sötétségben, és hozzátesznek a karácsonyi atmoszférához.