„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

Amikor a kerület nagyszabású adventi programsorozatának keletkezési körülményeit felidézzük, nem elegendő a legelső ilyen jellegű alkalomra visszaemlékeznünk. Bizony egészen a régi rákoskeresztúri autóbuszállomás áldatlan állapotainak felszámolásáig, és a helyére tervezett Fő tér megépítéséig kell visszamennünk az időben.

Riz Levente azóta elhunyt akkori polgármester annak szándékával adta át annak idején a területet, hogy az élettel és emberekkel teljen meg, ezért az Európa számos városában nagy népszerűségnek örvendő adventi vásárt, illetve annak közösségépítő mozzanatait és látványelemeit is elhozta a kerületbe. Akkoriban még csak remélte, hogy ezen alkalmak mindegyikén a kultúra, a sport, a gasztronómia és a színvonalas kézműves termékek kavalkádja egyszerre lesz jelen a Fő téren, az elmúlt évek gyakorlata pedig bebizonyította, hogy a néhai városvezető nemcsak megteremtette, de meg is honosította Rákosmentén ezt a víziót.

A pandémia miatt tavaly ugyan az ünnepre való ráhangolódás ikonikus kültéri kellékei: a hatalmas méretű karácsonyfa, az adventi koszorú és a betlehemi jászol valamelyest életre keltették az ebben az időszakban megszokott atmoszférát, mégis sokaknak hiányzott az a négy héten át tartó programfolyam, amely során a kerületi óvodák, iskolák, művészeti csoportok és civil szerveződések, valamint országos ismertségű sztárfellépők szórakoztatják az Elágazáson az egybegyűlteket.

Amint már mi is hírt adtunk róla, az idei esztendőben nem kell nélkülözzük ezeket az élményeket, ettől a hétvégétől kezdve ugyanis újra minden adott lesz a Fő téren ahhoz, hogy ismét felszabadultan és jókedvűen, közösséggé kovácsolódva töltsük el a karácsonyvárás időszakát.

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!