„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

A Polgármesteri Hivatal melletti terület egy igazán nemes funkciót tölt be szezonálisan, így méltán kaphat helyet az ikonikus rákosmenti helyszíneket bemutató sorozatunkban akkor is, ha egyébként egy jelentéktelen közterületi helyszínnek számít a mindennapokban. Itt zajlik le ugyanis esztendőről esztendőre a novembertől márciusig tartó időszakban Budapest leghosszabb ideig tartó ételosztási akciója, melynek keretében péntekenként meleg ételhez juthatnak a kerületi rászorulók.

Az előző években a Rákoshegyi Közösségi Házban készítették el a kiosztásra váró ételeket az önkéntesek, és a Városháza mellett porciózták ki azokat, a pandémia miatt azonban a tavalyi évadban az adományokat már előre dobozolt, illetve becsomagolt formában vihették haza a hátrányos helyzetű családok és kisjövedelmű nyugdíjasok, a szervezők továbbá a helyben fogyasztás lehetőségét is megszüntették.

Az idei szezon éppen a mai nappal veszi kezdetét, a megvalósítás módját és mikéntjét pedig az aktuális járványügyi szabályok határozzák meg.

A kezdeményezés szervezője és legfőbb finanszírozója egyébként az önkormányzat, de vállalkozói felajánlások is érkeznek rendszeresen, így a program résztvevői egyetlen pénteken akár 200-250 adag étellel is felkészülhetnek a nehéz sorsú polgárok érkezésére. Az állandó segítők között a Rákoshegyi Közösségi Ház, a Rákosmenti Adományház Egyesület, valamint a Magyar Vöröskereszt munkatársai, civil szervezetek és egyházak egyaránt megtalálhatóak, de nem egyszer láttuk már, hogy személyesen álltak be a városvezetők, önkormányzati képviselők is ételt osztani.

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!