„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

Amikor Rákosmente ikonikus helyszíneit vettük sorra, a Fő tér, mint közterület legalább háromfajta vonatkozásban is szóba került, mindannyiszor más és más kontextusban tudtunk beszélni róla. Ilyenkor, télen az a szeglete kerül rovatunk középpontjába, amely hosszú évek óta a jégpályának ad otthont az adventi időszak kezdetétől egészen január legvégéig.

Rákosmente egy igazán sportos kerületnek számít, amely bicikliutakkal támogatja meg a kerékpározás kedvelőit, tornaparkokkal örvendezteti meg a szabadtéri mozgásformák rajongóit, az épülő Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont sportágak garmadáját fogja össze, gyakorlásukat pedig színvonalas körülmények között biztosítja majd. Nem hiányozhat tehát a korcsolyázási lehetőség sem a kerület által nyújtott aktivitások sorából, a Fő tér ráadásul kiválóan alkalmas arra, hogy a pályát ideiglenesen befogadja.

Utánajártunk, nem kell komplett felszereléssel nekivágnunk a helyi korizós kalandnak, mert működik ott egy kölcsönző, ahol 700 forintért lehet korcsolyát bérelni, a belépő pedig mindössze 500 forintba kerül. Hétfőtől péntekig 9 és 15 óra között az óvodai csoportok és az iskolai osztályok, amennyiben csoportosan érkeznek, személyenként 250 forintért vehetik igénybe a szolgáltatást, amely a kísérők számára ingyenes.

Péntekenként karácsonyig ugyanitt nyitja meg kapuit a Jégdiszkó DJ Bolhával, akit valójában Borvári Lászlónak hívnak, és nemcsak lemezlovasként tevékenykedik, hiszen már több könyve is megjelent, továbbá számos dalszöveget írt többek között a szintén kerületi kötődésű MégEgyKör zenekarnak. Az általa vezetett Jégdiszkó pedig nem takar mást, mint fényhatások és zenei aláfestések közepette való korcsolyázást, amely rendszerint nemcsak a gyermekeket ragadja magával.

Amennyiben pedig nem a körülményeket, hanem magát a fentiekben tárgyalt sporttevékenységet elemezzük ki, élettani hasznát pár mondatban igazán nem nehéz összefoglalni, dacára annak, hogy ez a mozgásforma magában hordozza a komplexitást. A jégkorcsolyázás elsősorban a láb izmait, a vádlit, a combot, valamint a farizmokat erősíti, ugyanakkor nem okoz egysíkú izomfejlődést, mert sok feladathoz a teljes test mozgását követeli meg. Segít a helyes testtartás elsajátításában, és az egyensúlyérzéket is elképesztő ütemben fejleszti.