Életünkben meghatározó szerepet játszanak a házi- és haszonállatok. Erre a kapcsolatra hívja fel a figyelmet az Állatok Világnapja, amit Assisi Szent Ferencnek, az állatok és a természet védőszentjének emlékére október 4-én tartanak meg esztendőről esztendőre. Ezúttal egy „állati” jó összeállítással készültünk, országos jelentőségű, illetve rákosmenti vonatkozásban, az idei év témába vágó történéseivel.

2022-ben hazánk legkisebb rágcsálója, a törpeegér lett az Év emlőse, az Év hala címet a bodorka nyerte el. Egy gyakori harkályfélénk, a zöld küllő volt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által létrehozott internetes közönségszavazás győztese, az Év hüllője választáson pedig a homoki gyíknak kedvezett a szerencse. 

Áprilisban születésszabályozási program indult a helyhatóság révén a kutyák túlszaporodása ellen, és húsvétkor is megszületett egy felhívás, hogy élő nyulat ne vásároljon senki ajándékba a gyermekeinek. Május végén a rákosmentiek egyik kedvenc közösségi rendezvénye, az Ebkavalkád is lezajlott az Önkormányzat és a Rákosmenti Kutyaképző Iskola Egyesület szervezésében.

2022-ben is folytatódott a már hagyományosnak mondható Naplás-tavi teknősmentő-akció, melynek keretében élvefogó csapdákat helyeztek ki a szakemberek, a hazánkban őshonos mocsári teknősök védelmére. A beporzók megóvására, és szerepüknek fontosságára hívták fel a figyelmet a Méhek napján egy másik megmozdulás értelmében, melyhez nem ritkán gyermekeknek szóló ismeretterjesztő előadások is kapcsolódtak országszerte.

Az elmúlt két évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány, így a közelmúltban egy fecsketelepet létesítettek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és Főkert Nonprofit Zrt. szakemberei a 17. kerületben.  

A kánikula beköszöntével ismét elindult a „Ne hagyj az autóban!” kampány, amely az állatok érdekében is született, tekintve, hogy egy tűző napon hagyott zárt gépjármű belsejében a gyermekek és a háziállatok rövid időn belül súlyos egészségkárosodást szenvedhetnek. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület folyton aktív, akkor kifejezetten a vízimadarakat óvta meg, amikor etetésük ellen felhívást intézett, káros ugyanis a szárnyasok egészségére nézve ez az alapvetően jószándékúnak hitt cselekedet, mely a vízminőségre szintén negatív hatással lehet. A Noé Állatotthon a nyári melegben szintén megfogalmazott intelmeket, mégpedig olyanokat, hogy az udvarban házi kedvenceink számára mindig biztosítsunk árnyékos területet, továbbá érdemes akár több helyre is kihelyeznünk nagyobb mennyiségű ivóvizet.

Nyár végén a madárgyűrűzés folyamatával ismerkedhettek meg mindazok, akik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti helyi csoportja által életre hívott programfolyamra ellátogatnak a Naplás-tóhoz.

A nyarat így, vagy úgy, ezúttal is elbúcsúztatták több kerületrészben: az idei Virágtelepi Fesztivál egyik programelemeként hobbikutya-szépségverseny színesítette az ottani eseményeket. A Rákosmenti Kisállattenyésztő Egyesület megrendezte hagyományos kiállítását a Rákoshegyi Közösségi Ház udvarán, ahol 18 ketrecben 30 fajta állatot mutattak meg a látogatóknak a szervezők, méghozzá azért, hogy a kerületben tevékenységükről, valamint az állattartás és a tenyésztés kulisszatitkairól minél többen értesüljenek.