Ikonikus rákosmenti helyszínek sorozatunkkal már jó régóta nem jelentkeztünk, most azonban egy újabb jelentős létesítményről kell megemlékeznünk a szériában, egészen pontosan egy olyan komplexumról, amelynek éppen az elmúlt hétvégén volt a hivatalos átadóünnepsége.

1999-ben az akkori képviselő-testület egyhangúlag hagyta jóvá az akkor még Rákosmenti Sport- és Rendezvénycsarnok néven futó projekt beindítását, melynek ennél régebben is volt némi előzménye, de az ügy 2006-ban kapott érdemi lendületet a Riz Levente nevével fémjelzett időszakban, amikor az új városvezetés ezt a szándékot tevőlegesen is megerősítette. Megtervezte a sportközpont teljes kiviteli terveit, így már nagyobb eséllyel lehetett indulni állami támogatásért.

2019 decemberében Horváth Tamás polgármester kézjegyével látta el azt a nyilatkozatot, amely állami beruházás keretében lehetővé tette végre a régen vágyott sport- és rendezvénycsarnok megépítését a XVII. kerületben. Ugyanabban a hónapban Rákosmente Önkormányzata lakossági tájékoztatót szervezett, hogy a beruházással összefüggő legfontosabb tudnivalókat a kerület polgáraival ismertesse. Nem ez volt azonban az első eset, hogy kommunikáció indult el ebben a témakörben a lakossággal, a helyhatóság megbízásából ugyanis egy kutatás született, 1000 fő tizennyolcadik életévét betöltött, véletlenszerűen kiválasztott kerületi lakó részvételével. A reprezentatív minta alapján, személyesen felvett közvéleménykutatásból egyebek mellett az derült ki, hogy a lakosok több mint kétharmada (68%) támogatta a központ megépítését, amely végül Riz Levente 2019-ben elhunyt néhai polgármester nevét kapta meg.

A 2007-es Európa-bajnok Spanyolország ellen kezdte a selejtezősorozatot a magyar férfi röplabda-válogatott, az augusztus 3-ai mérkőzésnek az új rákosmenti létesítmény méltó helyszíne lett, és kiválóan sikerült a tesztüzem. Az RKSK Kézilabda szakosztálya szintén kipróbálta az épület adottságait, hiszen ott tartotta szezonzáró rendezvényét, díjátadóval egybekötve. A következő események, melyek még szintén a hivatalos átadóünnepség megrendezése előtt mentek végbe, egyértelmű bizonyítékai lehetnek az épület széleskörű kihasználhatóságának, multifunkciós jellegének.

A Pesti út 27-29. szám alatti Garzonházak jelentős fejlesztésekkel élhetőbbek és szebbek lettek, és az ottani lakók arra is esélyt kaptak, hogy a munkaerőpiacon sikerélményük lehessen. Ez a kezdeményezés idén nyáron forrott egybe a rendezvényközpont ügyével, mivel akkor állásbörzét szervezett az Önkormányzat a komplexumban az érintetteknek, akiket térprogramok és interaktív események fogadnak majd október elsején a Népkertben és a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont területén, egy nagyszabású projektzáró keretében.

Május 26-án a ugyanígy a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, pontosabban annak aulája adott helyet a „Civil tudomány – Lépések a Rákos-patak revitalizációja felé” című konferenciának, mely az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramjának hazai záróeseményeként valósult meg. 

Azóta a szeptember 24-ei átadó is megtörtént, beszédet Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Horváth Tamás polgármester, valamint Dunai Mónika, Rákosmente országgyűlési képviselője mondott a helyszínen. Az egésznapos rendezvényen színes sport-, és családi programokkal, illetve zenés előadásokkal várták az érdeklődőket.