A szeptember nemcsak az óvodák és iskolák növendékei számára hoz magával a nevelési- és tanítási év megnyitását követően egyfajta új fejezetet: a közművelődési intézmények szintén bejelenthetik ilyenkor az évadkezdetet. Az ősz legelső hónapjában a különféle szabadtéri fesztiváloknak, családi napoknak, valamint zárt térben megrendezett programoknak köszönhetően egy igazán intenzív közösségi élet indul be itt, Rákosmentén.

Nyár végén, egészen pontosan augusztus 20-án bizony már elkezdtük a ráhangolódást az őszi közösségi rendezvények szezonjára a Szent István-nap megtartásával a Népkertben. Bár az időjárás akkor nem volt valami kegyes, a látogatók a koncertek mellett egyéb élményekben is részesültek, több kerületi egyesület települt ki a helyszínre, mindemellett a szervezők finom ételekkel, italokkal készültek, és nem unatkoztak a gyerekek sem. Azt hihetnénk ugyan, hogy az ilyen jellegű események kizárólag a vakációs időszakban aktuálisak és esedékesek, szeptemberben azonban új lendületet vesznek a 17. kerületi történések.

A nyár elbúcsúztatásának jegyében szeptember 2-án a Csabaház udvarán Cseh Tamás-estet tartott az Ascher Oszkár Színház két tagja: Joós Tamás és Hegyi Norbert. Egy nappal később egy másik kerületrészben, az Aranykút utcai játszótérnél rock muzsikával átitatott családi nap várta az érdeklődőket, Rákoskerten a IX. Horváth Előd Lecsófőző Verseny pedig a gasztronómia kedvelőinek nyújtott örömteli időtöltést, és nagyon jókat lehetett beszélgetni főzés vagy kóstolás közben a bográcsok mellett. Senkinek nem okozhat különösebb meglepetést, hogy ezen a hétvégén a kerületben élő fiatalokat hol találhattuk meg: ők egészen biztosan kimentek az 525. térre, hogy idén is aktív, vagy csak szemlélődő részesei lehessenek az ottani streetball fesztivál mérkőzéseinek.

Akik pedig most kaptak kedvet, hogy közösségi programokat próbáljanak ki az ősz első hónapjában itt, helyben, azok holnap, azaz szeptember 10-én egy mindig jó hangulatú családi napra is kilátogathatnak a Virágtelepen, a szervezők bárkit szívesen látnak, nemcsak az ottani környéken élőket. Szeptember 14-én és 15-én a Rákoskerti Művelődési Házba betérő felnőttek és gyermekek a kertek különféle kincseit terménybemutató, valamint egyéb kertészeti érdekességek segítségével ismerhetik meg. Aki a növények helyett inkább az állatokat kedveli, Rákoshegyen láthat kisállat kiálltást, no meg képzőművészeti tárlatokból sem lesz más helyütt hiány, emellett idén szeptemberben is megtartják az Ars Sacra Fesztivált.

Évadot nyit ebben a hónapban az Ascher Oszkár Színház, kitárja kapuit a Jazzpresszó is a Szendőfi Fusio Group fellépésével, a Kortárs Filmklub a Vigyázóban pedig A néma forradalom című német dráma levetítésével fogadja a közönséget 2022. szeptember 13-án. Sosem gondolnánk, de Rákosliget idén már 123 éves, az ezzel kapcsolatos rendezvényfolyam égisze alatt pedig az is ki fog derülni szeptemberben, hogy ki kapja meg a „Rákosligetért” Díjat ebben az esztendőben. Hónap végén megtörténik a Rákoshegyért-Díj átadóünnepsége, megemlékezhetünk Makovecz Imre organikus építészről, megünnepelhetjük az idősek és a zene világnapját, és ez a rengeteg programlehetőség, amiből fentebb szemezgettünk, csupán egyetlen hónap történéseit öleli át.