2008-ban Rákosmente városvezetése a szokásostól eltérően nem egyetlen településsel, hanem egy teljes közigazgatási egységgel alakított ki testvérvárosihoz hasonlítható kapcsolatot, méghozzá egy olyannal, amelynek lakosságszáma közel azonos a 17. kerületével.

Krosnói Járás, mellyel abban az esztendőben a vonatkozó megállapodás megszületett, Dél-kelet Lengyelországban, a Kárpátaljai Vajdaságban fekszik, és 1999. január 1-én hozták létre az 1998-as lengyel önkormányzati reform eredményeképpen. A járás központja, egyben legnagyobb városa Krosnó, jóllehet közigazgatásilag járási jogú városként önálló egységet képez. A járásban négy város található: JedliczeRymanów, és Iwonicz-Zdrój, valamint Dukla, ahol a helyi múzeumban legutóbb egy rákosmenti kötődésű képzőművész, Tömpe Emőke munkáiból jött létre nagysikerű kiállítás.

Volt rá példa, hogy Krosnói Járás saját tárlattal mutatkozott be az érdeklődők előtt a Vigyázó Sándor Művelődési Központban, egy másik alkalommal a járás énekkarát a Pünkösdi Kórustalálkozó fellépői között üdvözölhettük, azonban olyan is akadt, hogy egyetlen krosnói alkotó adhatott számot a kerületben tehetségéről, mint például Iwona Jankowska-Mihułowicz festőművész.

Krosnói Járás és Rákosmente Önkormányzatának 10 éves testvérvárosi jellegű együttműködését a két érintett vezetőség 2018. június 9-én Lengyelországban újította meg. 

Az ekkor készült kétnyelvű díszoklevél magában foglalta, hogy a két önkormányzat aktív, barátságon és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatot tart fenn egymással, melyet a jövőben továbbra is ápolni és fejleszteni kíván. Ennek érdekében támogatják az intézmények, a civil szerveztek, egyesületek egymás közötti együttműködését, valamint a gyerekek és a fiatalok látogatásait a másik fél országába. Kinyilvánították továbbá, hogy minden rendelkezésükre álló módon erősítik a két nép barátságát, amely a szoros történelmi múltjukon, illetve azonos értékrendjükön alapul.

A rákoshegyi Lisieux-i Szent Teréz-plébániatemplomban 2018. március 16-án Cserháti Ferenc Esztergom-budapesti segédpüspök celebrálásával, ünnepi szentmise nyitotta meg „A lengyel-magyar barátság tíz éve Rákosmentén” című programsorozatot. A jelenlévők a rendezvény keretében a tisztelet és hála virágait helyezték el Szent II. János Pál pápa szobornál, mivel az egyházfő közös kapocs mindkét nemzet számára, melyekről egyaránt elmondható, hogy őrzik és védelmezik a keresztény kultúrát.

Kalacsiné Nyiszlai Zsuzsanna, a Diadal Úti Általános Iskola tehetséggondozó pedagógusa és énektanára Rákosmente Önkormányzatának testvérvárosi kapcsolatépítését számos alkalommal segítette, csoportja több alkalommal vendégszerepelhetett Krosnói Járásban. Ilyen irányú tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy 2020-ban a „Rákoscsaba-Újtelepért” díjat átvehesse.

Egy évvel később pedig a Lengyel Függetlenség Napjának alkalmából rendezett határon túli ünnepségsorozaton Horváth Tamás polgármester, dr. Füzesi Péter alpolgármester, dr. György-Rúzsa Ágnes jegyző, valamint Kis Patrícia, a XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke képviselte Rákosmentét.