Gyergyószentmiklós Hargita megye harmadik legnépesebb települése, a Gyergyói-medence keleti részén, Csíkszeredától 56 kilométer távolságra fekszik, csodálatosan szép természeti környezetben helyezkedik el. 1993-ban lett a 17. kerület testvérvárosa, azóta pedig a két együttműködő fél számos alkalommal látta vendégül egymást.

Többször érkeztek fiatalok Rákosmente testvérvárosából, Gyergyószentmiklósról az Önkormányzat káptalanfüredi táborába, melynek használatbavételi lehetőségét egyébként az elmúlt hetekben a helyhatóság a Családi és Társadalmi Rendezvények Házában található szobákhoz hasonlóan az orosz-ukrán háború menekültjei számára is felajánlotta.

2013-ban a Gyergyószentmiklóssal közös testvérvárosi kapcsolat elmélyülését az addiginál is nagyobb mértékben előre mozdította, hogy Rákosmente csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, melynek részeként az anyaországi települések szolidaritásukat fejezték ki az erdélyi falvakkal, városokkal, melyek lakóinak a román állam nem engedélyezte nemzetiségi szimbólumuk, a székely zászló méltó elhelyezését és használatát. Mezei János, Gyergyószentmiklós aktuális polgármestere levélben mondott köszönetet abban az esztendőben a példaértékű kiállásért a 17. kerület akkori vezetőjének, a 2019-ben elhunyt Riz Leventének.

Az Erdős Renée Ház képzőművészeti gyűjteménye, illetve a Vigyázó Ferenc Művelődési Társaság tagjainak tárlata egyaránt bemutatkozott az elmúlt évek során az erdélyi településen.

Rákosmente Magyar Kultúra Napjának alkalmából megrendezett ünnepségén pedig vendégként a gyergyói delegáció is tiszteletét tette, de ugyanígy a kerületben tartózkodott a Testvérvárosok Idegenforgalmi Találkozójának idején. 

Előfordult továbbá, hogy a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjának égisze alatt a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium néhány tanulója Gyergyószentmiklóson töltötte a nemzeti ünnepet, március 15-ét, megint máskor pedig a rákosmenti fiatalok fogadták az erdélyi középiskola tanulóit, akik koszorúzási ceremónián, valamint egy helyi szervezésű történelmi vetélkedőn is részt vehettek.