Az ukrán-orosz háború kitörése okán Magyarország szerepet vállalt a humanitárius válság enyhítésében, és sok más településsel egyetemben Rákosmente is hasonló karitatív gesztusokkal segíti a hazánkba érkező menekülteket. Mivel a 17. kerület egyik testvértelepülése, Csonkapapi is a háború által fenyegetett régióban, Kárpátalján helyezkedik el, így utánajártunk, hogy jelen helyzetben, illetve máskor más vonatkozásban és szituációkban miként nyújtott segítő kezet a falucskának a helyi városvezetés, illetve a képviselő-testület.

A mostani háborús helyzetben hazánk első helyen Kárpátalját, és az ott élő magyarokat akarja segíteni, ezért a kabinet elindította a Híd Kárpátaljáért elnevezésű programot, melyhez a kulturális szektor, a közszféra, a különböző egyesületek és szervezetek, cégek, illetve civilek egyaránt folyamatosan csatlakoznak. A nemzeti segélyvonal, azaz az 1357-es telefonszám hívása általi 500 forintos támogatással bárki tud segíteni Kárpátaljának, valamint az ott élő magyaroknak.

Az országos méreteket öltött összefogásból Rákosmente is kivette a részét, a házasságkötő terem épületében található szobákat, és a helyhatóság fenntartásában működő káptalanfüredi üdülőt is felajánlotta a menekülteknek, a Pesti út 10 szám alatti Fidesz irodában pedig adománygyűjtésbe kezdett.

Rákosmente egyik testvértelepülése, Csonkapapi éppen Kárpátalján, annak délnyugati részében, Magyarország határa mentén terül el, Beregszásztól 25 kilométerre. Mivel az ott élők is bármikor ki lehetnek téve a háború veszélyeinek, a 17. kerületi városvezetés a részükre is gyűjtést kezdeményezett.

Rákosmente egyébiránt nem elsőízben nyújtott Csonkapapinak segítő kezet. 2015-ben ugyanis Kárpátalján az elhúzódó gazdasági válság következtében a magyarság súlyos megélhetési gondokkal küzdött, családok ezrei kényszerülhettek otthonaik elhagyására akkoriban is. Ugyanazon év május 20-án Rákosmente Önkormányzatának képviselő-testülete úgy döntött, hogy 1 millió forint összegű humanitárius támogatást nyújt – az Ökumenikus Segélyszervezet lebonyolítói közreműködésével – Csonkapapi község számára, valamint közadakozást hirdetett a lakosság körében.

2015 decemberében Riz Levente, az akkori polgármester kerületi delegációjával kiutazott a szinte teljes egészében magyarajkú faluba, hogy karácsonyi ajándékcsomagokat adhasson át az ott élő óvodásoknak, porszívót, mikrohullámú sütőt, DVD lejátszót, és különféle játékokat hozzon az intézménybe, valamint informatikai és sporteszközökkel lássa el a helyben működő általános iskolát. A rákosmenti közadakozásból összegyűjtött pénznek is meglett a maga funkciója, hiszen a közvilágítás kiépítésére fordították azt a településen.

2016-ban jelentették be hivatalosan, hogy Gyergyószentmiklós, Lovran és Krosnoi Járás után Csonkapapi lesz a következő testvérvárosa a 17. kerületnek, erről Riz Levente egy szándéknyilatkozatot is aláírt. Az együttműködési megállapodást aztán pár hónappal később, augusztus 20-án látták el kézjegyükkel az érintett városvezetők.

Amikor abban az esztendőben is elérkezett a december, az Ifjúsági Koordinációs Központ Egyesület és a rákosmenti Fidelitas karácsonyi jótékonysági focikupát rendezett az Újlak Utcai Általános Iskolában. A nevezési díjakból befolyt összegből a Csonkapapiban élő, rászoruló családok kaphattak kézhez tartós élelmiszerekből álló csomagokat. Riz Levente újfent kiutazott a településre, hogy az ottani kisgyermeknevelő intézménybe és a helyben működő tanintézetbe ismét ajándékokat vigyen, míg Csonkapapi polgármestere a küldöttségtől egy laptopot, nyomtatót, valamint írószereket vehetett át a helyszínen. Később a 17. kerület testvérvárosával kapcsolatban újabb kedvező hírek érkeztek: az összegyűjtött támogatásokból a korábbi földes-poros padlózat helyett az ottani általános iskolában korszerű sportpadlót is építettek, egy másik anyagi felajánlásból pedig a település iskolájához vezető híd újulhatott meg.

Amint azt Nagy József, Csonkapapi polgármestere maga is jelezte Horváth Tamásnak, Rákosmente jelenlegi városvezetőjének, hogy ugyan egyelőre csend és nyugalom van a falujukban, de maguk is nagy erőkkel készülnek az Ukrajna távolabbi területeiről érkező menekültek befogadására. Szükségük van tehát tartós élelmiszerekre, tisztálkodó szerekre, matracokra, takarókra, bébiételekre, pelenkákra és gyermekjátékokra, az ilyen jellegű segélycsomagokat a rákosmentiek a Vigyázó Sándor Művelődési Központban és tagintézményeiben, nyitvatartási időben adhatják le.