Hazánkban 32 éve, világszerte pedig 52 esztendeje ünnepeljük a Föld napját, melynek Rákosmentén is jelentős hagyománya van, számtalan meglepetéssel. Idén például a Csekovszky Árpád Művelődési Ház alkotói pályázatot hirdetett, az eredményhirdetés pedig április 23-án sok más programelem között lesz része a 2022-es eseményfolyamnak Rákosligeten. Ezúttal annak jártunk utána, hogy kerületi szinten milyen egyéb kezdeményezések kötődnek ehhez az ünnephez, amely a természetkedvelők egyik nagyon várt április végi rendezvénye lehet.

Az éppen ma, azaz április 22-én megünnepelt Föld napja világszerte, országosan, valamint kerületi szinten egyaránt bolygónk természeti környezetének megóvására hívja fel esztendőről esztendőre a figyelmet. Az Önkormányzat ilyenkor faültetéseket szervez, tavaly például a Nefelejcs Bölcsőde környezetét zöldítette meg, igaz, ilyen megmozdulásokat nemcsak a világnap kapcsán visz véghez.

Gondoljunk csak az Ültess egy fát gyermekednek! elnevezésű projektre, amely során éves szinten is többszáz facsemetével gazdagodhatnak Rákosmente közterületei. Hasonló elgondolás hívja életre a városközpont panelházainak ablakait, balkonládáit megszépítő muskátliosztási programot, amelyet ugyan szintén nem a Föld napjával összefüggésben tartanak meg, viszont közel azonos irányelvek teszik indokolttá, hogy a saját kerttel nem rendelkező emberek is teremthetnek maguknak egy cseppnyi zöldkörnyezetet. Tavaly novemberben egyébként új színezetet kapott a muskátlik ügye, mivel a vállalkozó szellemű kertészkedők örökbe fogadhatták, és átteleltethették otthonaikban a korábban a közterületi oszlopokra kihelyezett növényeket. 

A Föld napja a Liget Gondozási Központ időseit szintén arra sarkallta néhány éve, hogy szebbé tegyék közvetlen környezetüket, akkoriban ugyanis kezeik által az intézmény előtti buszmegálló területe tisztulhatott meg.

Az április 22-i dátum azonban egyaránt apropót szolgáltat a szélesebb körű közösségépítő rendezvényeknek, melyek egy másik jeles alkalommal, az április 29-én esedékes Tánc világnapjával forrnak egybe rendszeresen Rákosligeten. A Csekovszky Árpád Művelődési Ház belső tere és udvara, illetve a Maros Mozi épülete egyszerre telik meg ilyentájt élettel, az előbbiben valamennyi korosztályt megszólító programkavalkád, míg az utóbbiban az ökológiához valamilyen formában kapcsolódó filmvetítés fogadja idén április 23-án is a látogatókat.

Mindezeken kívül léteznek még állandó elemei a rendezvénynek: a termelői- és kézműves vásár, illetve növény csere-bere, valamint az a bringatúra, amelynek keretében ezúttal a ligeti utcákat barangolhatják be kerékpárjukkal a megjelentek.