„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

Télen észre sem vesszük, talán akkor sem, mikor közvetlen környezetébe betlehemi jászol költözik időlegesen. Valódi funkcióját nyaranta tölti be, ha magasra szökik a hőmérő higanyszála, végre minden figyelem ráirányulhat.

A rákoskeresztúri vízjáték karriertörténete tíz esztendeje indult, és szorosan egybe forrott Rákosmente gyökeresen felújított városközpontjának átadásával. Az akkoriban országos szinten is egyedülállónak számító kültéri látványelem a ceremónián ugyanis fontos szerepet kapott:

beindításának mozzanata a tér felavatásának, egyszersmind rendelkezésre bocsátásának gesztusát szimbolizálta annak idején.

2019-ben a már meglévő zuhatagjellegű vízjáték közelében burkolt felületű szökőkutat telepítettek, amely igazán impozáns, mivel 23 fúvóka bocsátja ki magából a vízsugarakat, de három alapszínből tetszőleges színvariációra képes LED fényforrások is tartoznak hozzá. Ezt a konstrukciót ugyan imádják a kerületi gyerekek, a szakértők mégsem ajánlják a vizében való megmártózást, mint ahogy természetesen a vízből történő ivást sem, tekintettel arra, hogy ezeknek a cselekedeteknek mikrobiológiai kockázatuk van.

A szökőkutak brómos csíramentesítése ráadásul a fürdőzésre szánt vizek klóros tisztításával szemben erősebb fertőtlenítést jelent, ezért irritációt okozhat.

Szerencsére akad vízvételi lehetőség, meg párakapu a Fő téren, a terület ikonikus vízjátéka pedig továbbra is egyfajta vizuális látványosságként ad hozzá egy kis pluszt a városközpont hangulatához.

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!