Háttértörténetek és érdekes információk Rákosmente idei legnagyobb augusztusi rendezvényéről.

Bár 2020-ban a járványhelyzet aktuális alakulása miatt a Keresztúr Nevű Települések XXI. Találkozója elmaradt, idén augusztus 19 és 20. között egészen biztosan megtartják azt, méghozzá éppen Rákoskeresztúron.

Valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező programkavalkád létrejöttét tulajdonképpen egy természeti katasztrófának köszönhetjük. Az 1999 tavaszán bekövetkezett jelentős mértékű tiszai és bodrogi árvízről tudomást szerezve ugyanis Balatonkeresztúr képviselő-testülete úgy döntött, hogy támogatást nyújt egy károkat szenvedett településnek, méghozzá olyannak, amely valamilyen szempontból hasonlóságot mutat az övékével.

Végül a keresett egyezést éppen az egyik bajba jutott község elnevezésében sikerült megtalálniuk, így a helyhatósági tartalékkeretből 50.000 Ft-os segélyösszeget ajánlottak fel, valamint minden képviselő lemondott egyhavi tiszteletdíjáról is az árvizektől sújtott Bodrogkeresztúr javára.  Később ebből a gesztusból nőtte ki magát némi tovább gondolás után az a törekvés, amely a Keresztúr nevet magában hordozó falvak, városok, községek egyfajta közösségé kovácsolódását indítványozta sikeresen.

A kezdeményezéshez több érintett település is csatlakozott, szövetségük pedig éppen Rákoskeresztúron szökkent szárba húsz évvel ezelőtt. Az egyik erről készített írásbeli beszámoló szerint a leginkább szembetűnő ismérve az volt ennek a találkozónak, hogy a házigazdák nem tettek különbséget falu, város, illetve főváros között, így az együvé tartozás érzését könnyű volt megélniük a résztvevőknek.

A sorrendben nyolcadik összejövetel szintén a XVII. kerületben történt meg 2007. augusztusában. Ezen a rendezvényen addig példátlan módon 25 Keresztúr nevű település 850 fős delegációja vett részt Ausztriából, Erdélyből, Szlovákiából, Ukrajnából és Magyarországról. Ez alkalommal a fókusz a civil szervezetek közötti kapcsolatfelvételre és kapcsolatépítésre terelődött, viszont a helyi kulturális, művészeti értékek bemutatása sem maradhatott el a rendelkezésre álló három nap alatt.

2011 augusztusában megint Rákoskeresztúron volt a sor, hogy fogadja a „névrokonait”. Abban az időszakban a helyszínre több mint 1000 vendég érkezett, és külön érdekességnek számított, hogy a nyitónapon 92 határon túli magyar tette le állampolgársági esküjét, amelyet Riz Levente, Rákosmente azóta már elhunyt polgármestere olvasott elő.

2012-ben ugyan már Sajókeresztúr látta vendégül a küldöttségeket, a rákosmenti delegáltakat azonban egy igazán különleges megtiszteltetés érte abban az esztendőben. Átvehették ugyanis a „Keresztúriakért Emlékérmet”, melyet a Keresztúr Nevű Települések Szövetsége ítélt oda XVII. kerület Önkormányzatának arra való tekintettel, hogy az egyenrangú partnerként kezelte, és minden lehetséges formában segítette a találkozókat szervező településeket, számos esetben házigazdája volt az éves közgyűlésnek, nem mellékesen mindaddig három nagysikerű rendezvényt hívott életre eredményesen. 

2016-ot írtunk, amikor a meghívottak ismét a XVII. kerületben ünnepeltek együtt. Rákosmente testvérvárosai közül ekkor már Lovran és Csonkapapi küldöttsége is részt vett a programokon, amelyek között Ghymes-koncert és tűzijáték egyaránt szerepelt.

A pandémia miatt tavaly a Keresztúr Nevű Települések Találkozóját nem tartották meg, idén azonban a programsorozat újraéled, ráadásul Rákoskeresztúron kerül megrendezésre, és védettségi igazolvány bemutatásával bárki számára látogatható.