„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

Riz Levente néhai polgármester az Ascher Oszkár Színház közösségét a 17. kerület életében fontos értéket képviselő   művészeti csoportként jellemezte annak idején. A hungarikum kifejezés nyomán a teátrum kétségkívül a kertváros „rákosmentikuma” lett az idők folyamán, a falai között folyó színvonalas műhelymunka elismeréseként pedig a vezetőség 2015. január 22-én a magyar állam egyik legrangosabb művészeti kitüntetését, a Csokonai Vitéz Mihály-díjat is átvehette.

Nem csoda hát, hogy az amatőr színjátszás helyi fellegvárában csupán a pandémia tudta időlegesen megakasztani az addigi kedvező folyamatokat, bár a társulat tagjai minden lehetséges módon próbálták a lehető legtöbbet kihozni a kialakult helyzetből, és a javukra fordítani az egyesztendős kényszerpihenőt.

A nézők számára ingyenesen megtekinthető felvételeket tettek elérhetővé a korábbi előadásaikról a weboldalukon, igyekezve fenntartani a kapcsolatot a közönségükkel.

A háttérben mindeközben konkrét korszerűsítési munkálatok, műszaki fejlesztések zajlottak, például egy belső kamerarendszert is kiépítettek, amely a próbafolyamatok során nyújt ezentúl a közreműködőknek jelentős kapaszkodót.

A leállás alatt Timár Tibor művészeti vezető maga sem tétlenkedett. Az Ascher Oszkár Színház teljes történetét felölelő könyv megírásába fogott bele, emellett életre akart hívni egy irodalmi kávéházak hangulatát külsőségeiben is megidéző sorozatot a Rákoskerti Művelődési Ház 150 fő befogadására alkalmas nagytermében, ahol az aktuális járványhelyzetnek megfelelő intézkedések nyomán 40-50 érdeklődőt biztonsággal le lehet ültetni az előírt számú széksorok kihagyásával, vagy éppen egy vendéglátóegység-szerű elrendezés segítségével.

Aztán az ismert okok miatt úgy hozta az élet, hogy bár nem kellett teljesen elvetni az előzetesen kigondolt koncepciót, annak megvalósítása őszre tolódott. Ekkortól ugyanis bizonyos eltérő tematikájú önálló vagy többszereplős estek ékelődnek be időlegesen a repertoárba, a hetvenes-nyolcvanas évek rádiókabaréinak atmoszféráját megragadó műsortípustól egészen a komolyabb hangvételű versválogatásig.

Az Ascher Oszkár Színház megszokott játszóhelyén pedig két felújított előadás kerül szeptembertől újbóli bemutatásra. A Háztűznéző című darab, amely a koronavírus megjelenése miatt nem tudta még beteljesíteni küldetését, valamint a Csetényi Anikó által megírt Hurkacövekleves című mesejáték, amely mindig is tetszett a gyermekközönségnek.

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!