Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 33. magyar, és az 53. világméretű Föld napja, mellyel kapcsolatban Rákosmentén is szerveznek különböző rendezvényeket és aktivitásra serkentő tevékenységi formákat minden évben. Ezúttal ezekből szemezgetünk, és a 2023-as esztendő idevágó programjaiból is hozunk egy csokorra valót.

Az április 22-i Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására. Rákosmentén szintén van mind ennek egy évenkénti rendszerességű hagyománya, és hogyha az elmúlt esztendőket vesszük górcső alá, nagyon sok érdekes kezdeményezésre emlékezhetünk vissza.

Rákosligeten például az egymáshoz közel eső dátumuk okán sokáig egyszerre ünnepelték a Föld napját és a Tánc világnapját, méghozzá a Csekovszky Árpád Művelődési Ház belső és külső tereiben, valamint a Maros Moziban is egyaránt. 2019-ben két díszgalagonya került az abban az időszakban megszépült és kibővített Újlak játszótér környékére. Ezeket, illetve a kerület több pontján elültetett további 12 növényt szintén a Föld Napjának alkalmából egy ismert távhőszolgáltatási divízió ajánlotta fel akkor.

Rákosmente Önkormányzata maga is élen jár a faültetésben, 2021-ben például Horváth Tamás polgármester, Rózsahegyi Péter környezetvédelmi tanácsnok, valamint Halász Dezső önkormányzati képviselő közreműködésével 3 csörgőfa került telepítésre a Dormánd utcai Nefelejcs bölcsőde udvarán, a faállományt azonban nem csupán a világnap alkalmából szokta pótolni vagy bővíteni a helyhatóság. Elég csak az Ültess egy fát gyermekednek! elnevezésű akcióra gondolnunk, vagy a szintén nagyon népszerű muskátliosztásra, amelyre Rákosmente városképének szépítése céljából kerül adott időszakban sor.

A Föld napja kapcsán egyébként hirdettek már meg helyi szinten művészvénájú fiataloknak szabadon választott technikával készült műveket befogadó alkotói pályázatot, Rákosmente Önkormányzata pedig ugyanezen apropóból ír ki rendszeresen magánszemélyek, valamint intézmények részére az előzőnél természetesen komolyabb volumenű környezetvédelmi pályázatot.

Ha pedig a 2023-as esztendőre ilyen módon utalást tettünk, hoztunk is néhány 17. kerületi programot, amelyek erre az évre vonatkoznak, és tematikájukban a Föld napjának célkitűzésihez igazodnak.

Vasárnap a Csekóban ismét minden az április 22-i világnapról szól, a programok között egy közös kerékpározás szerepel Rákosliget utcáin, a gyermekeket kézműves foglalkozás várja, művészettörténeti igényességű előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a környezet és az alkotások viszonyáról, de csereberélhetnek egymás között különböző növényeket is a látogatók, akik Szendőfi Balázs halkutató Volt egyszer egy vadvízország című filmjét egyaránt megtekinthetik ugyanekkor.

Rákosmente idén is csatlakozik a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2023-as akciójához. A Gregor József Általános iskola felsősei a Rákos-patak menti kiserdőt tisztítják meg a Vasút sor és a patak völgye között, ám akadnak továbbá önkormányzati képviselők által indított kezdeményezések, amelyek hozzájárulnak Rákosmente közterületeinek megtisztulásához. Timmel Ede és a hozzá csatlakozó önkéntesek például Rákoskert egyes helyszínein végeznek hulladékmentesítéseket, civilek és magánszemélyek pedig a Pesti út egy szakaszán és a Szent Imre herceg úton szednek majd szemetet, a gyakorlatban is hozzájárulva a környezet védelméhez, megóvásához.