Rákosmentének is megvannak a maga húsvéti hagyományai, rendezvények és nemes kezdeményezések, amelyek az ünnepkört helyi szinten jellemzik. Ezúttal ezekből az eseményekből válogattunk, akár több évre is visszatekintve.

Nagypéntek van, amely az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének időpontja. A húsvétra való ráhangolódás jegyében ezúttal az ünnepkörhöz kapcsolódó rákosmenti eseményeket gyűjtöttünk csokorba.

Napjainkban még mindig gyakori, hogy húsvét közeledtével nyulat, kiscsibét, kacsát, olykor pedig bárányt vásárolnak a szülők ajándékba a gyermekeik számára. Schneider Kinga, a kerületben működő Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője az ünnep közeledtével mindig nyilatkozik azzal kapcsolatban, hogy az állatkáknak speciális tartási körülményekre van szükségük, méghozzá olyanokra, amelyek egy-egy ilyen átgondolatlan vásárlást követően az adott családoknál nagyon sokszor nincsenek biztosítva. A másik gyakran alkalmazott megoldás, az állatkölcsönzés is problémát hordozhat, hiszen az ünnep idejére kölcsönbe vett állatok rendkívül stresszérzékenyek, nincsenek felkészülve arra, hogy az anyjuktól, illetve testvéreiktől elszakítják őket, így akár el is pusztulhatnak az ezzel járó traumák következtében.

Persze a gyerekeknek gyakran rendeznek olyan eseményeket a kerületben, amelyek a többnapos ünnep alatt lekötik a figyelmüket. A húsvét kapcsán iskolai berkekben előfordult már teljesítménytúra, és tavaly például népi játszóházzal várta a Rákoshegyi Közösségi Ház is a családokat, akik a tojásdíszítés különféle technikáit, egy speciális tojástartó elkészítését, valamint tojásírást is kipróbálhattak. Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy húsvétkor nemcsak a legkisebbek szórakoztatása van garantálva, a helyi nyugdíjasklubokban sem ritka egy-egy locsolóbál, vagy az ahhoz hasonló események sora.

A helyhatóság ráadásul hosszú ideje biztosít élelmiszereket a szezonális ételosztási akción kívül eső időszakban is a hátrányos helyzetű családok, a fedél nélküliek és az egyedül élő, kis jövedelmű nyugdíjasok számára, az ilyen céllal bevezetett húsvéti sonkaosztásnak is megvan a maga hagyománya, a kezdeményezést idén is útjára indította az Önkormányzat.

Akik pedig saját maguk szerzik be az ételeket húsvétra, azoknál is minőségi alapanyagok kerülhetnek a kosárba, a Nébih országos tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzése ugyanis csupa ünnepi hozzávalót vizsgál. Ilyenkor a szakemberek egyebek mellett a tojásokat, a sonkaféléket és a hidegkonyhai készítményeket, illetve az édesipari termékeket veszik górcső alá.

A húsvétot követően ugyan visszatérünk a hétköznapi étkezési szokásainkhoz, és újra mindenkit a megszokott teendői várnak, azonban még külön ünnep sem kell hozzá, hogy a kerület lakói új közösségi élményekkel gazdagodjanak: ismét megnyitja kapuit ugyanis a Rákoshegyi Közösségi Ház, a Rákoskerti Művelődési Ház és az Erdős Renée Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem áprilisban, és szintén nem kell sokat várni az idén is a Népkert területére szervezett nagyon népszerű Majálisra.