default

Az elmúlt öt esztendő általunk legfontosabbnak ítélt rákosmenti történéseit gyűjtöttük most össze, álljon itt egy csokorra való a helyi város-korszerűsítő beruházásokból, intézkedésekből!

Az egészségügy fejlesztése az egyik olyan terület, amelyre Rákosmente városvezetése a mögöttünk álló esztendőkben is kiemelt hangsúlyt fektetett. A 17. kerületben valamennyi alapellátásban működő háziorvosi rendelő megújult, sőt, egy ugyanilyen jellegű, több mint 540 négyzetméteres létesítményt építettek meg teljes egészében önkormányzati forrásból a Kucorgó téren. A felnőtt fogorvosi ellátás minőségének javítására érdekében az Önkormányzat autokláv sterilizáló berendezést vásárolt az Egészségház utcai felnőtt fogorvosi rendelő munkatársainak 2021-ben, majd a felnőtt fogorvosi- és gyermekorvosi rendelő vonatkozásában a tetőhőszigetelést, a vízszigetelést, illetve az oldalfalak szigetelését, valamint a nyílászárók teljes cseréjét is elvégezték az épületen a szakemberek.

Többéves előkészítő munkát követően 2022-ben megnyitotta kapuit a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, amely nemcsak helyi és országos jelentőségű sporteseményeknek és ingyenes edzéslehetőségeknek a fellegvára lett, hanem térítésmentesen látogatható koncerteket is tartanak benne, a legutóbb múlt hétvégén került sor egy ilyenre a nyár köszöntésének jegyében, továbbá az Önkormányzat nyári napközis tábora is itt kerül hamarosan megrendezésre. 2022 márciusában kezdetét vette az új Rákoshegyi Közösségi Ház építése a szűkösnek és korszerűtlennek bizonyuló régi épület kiváltása érdekében, és azóta már több hónapja látja el a funkcióját gördülékenyen a környéken élők nagy örömére.

Nemcsak a helyi iskolák és óvodák szépültek meg, és bővült számos kisgyermeknevelő intézmény udvara időjárásálló műfűvel, hanem a játszóterek is korszerű kültéri játékokkal gyarapodtak a mögöttünk álló öt évben. Rákosmente Önkormányzatának képviselő-testülete a 2023. januári ülésén hozott döntést arról, hogy szabadidőparkot alakít ki Rákoskeresztúron, a Cséplő utcában elhelyezkedő területen. A több fázisból álló beruházás első és leglátványosabb eleme az a pumpapálya, amelyet tavaly november 15-én bocsátottak a lakosság rendelkezésére. A hasonló célokat szolgáló Ede utcai szabadidőparkot idén május végén adták át ünnepélyesen, összességében 10 sportágat lehet kipróbálni a futókörrel is ellátott területen.

A Fővárosi Önkormányzat 2016-és 2020 között zajló útfelújítási programjának részeként, elkészült a Zrínyi utca, Szánthó Géza utca és a Budapest városhatára közti útszakasz,  és a földes utak szilárd burkolattal való ellátásának programjából sem maradt ki Rákosmente. Rengeteg utca korszerűsítése valósult meg nemcsak az elmúlt esztendőkben, de idén is Rákosmente Önkormányzatának útjavítási programjának keretében. Átadáták a forgalomnak a Bélatelepi út és Csévéző Utca felújított szakaszát, 2024. május 30-án pedig sor a Vidor utca ünnepélyes átadására is. A kormányzati forrásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően megépült a Cinkotai és Keresztúri utakat összekötő 1,1km hosszúságú új útszakasz, melynek elsődleges funkciója Rákoskeresztúr közlekedési szempontból történő tehermentesítése. Fél év alatt teljesen újjászületett az Újlak utcai Általános Iskola és a Borsó utca közötti útszakasz még 2021-ben, és az úgynevezett Innova park létrehozásával lezárult a Garzonházakat érintő, hosszadalmas szociális városrehabilitációs beruházás projektje.

A Rákosmenti Életfa Humán Segítő Szolgálat a helyhatóság szociális és gyermekvédelmi alapellátást biztosító intézménye, amelyen keresztül Rákosmente Önkormányzata a XVII. kerületben élő, szociálisan rászoruló polgárok étkeztetését biztosítja. Ehhez a tevékenységhez elektromos járműveket adományozott a helyhatóság a szervezetnek, majd egy új épülettel gyarapodott az Önkormányzat felajánlásának köszönhetően a Szolgálat, annak állományába így két további fő is felvételt nyert. Felújították a Ferihegyi úti Tanuszoda belső tereit, az Újlak utcai uszodában is történtek hasonló jellegű munkálatok az elmúlt években, és bizonyára sokan örülnek a hírnek, hogy a létesítmény bővítése sok más beruházással együtt kiemelt helyet kapott a jövőre vonatkozó tervekben, amint arra Horváth Tamás polgármester ígéretet tett.