A héten volt esedékes a társállatok világnapja, amelyhez kapcsolódóan kutyás témákat gyűjtöttünk össze Rákosmente vonatkozásában.

2015-ben dolgozta ki és hozta létre az Önkormányzat az úgynevezett Állatbarát Rákosmente Koncepciót, melynek részeként az elmúlt évek során számtalan kutyafuttatóval bővültek a helyi közterületek. A korábbiakban M. Tóth Katalin, valamint Szabó Tiborné önkormányzati képviselők a Madárdombon élő kutyatartók körében végzett felmérést a környék szabadidős helyszíneinek komfortosabbá tétele érdekében. Az Aranylúd és az 513. utca közötti terület a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában áll, további fejlesztésére pedig akkor számtalan ötlet és észrevétel érkezett, ezért annak ellenére, hogy nem fenntartója a helyszínnek, Rákosmente Önkormányzata, mégis napelemes lámpákat, illetve padokat telepített saját költségéből a kutyafuttató környezetébe. Tavaly agility eszközök kerültek ki a Bánya part utcai, ugyanilyen funkciókat ellátó területre, így az ebek azóta ott játékos formában fejleszthetőek, az alagút, az ugrókarika és az egyéb kreatív elemek tökéletesen megfelelnek a kutyák számára energialevezetőnek.

Annak érdekében, hogy a házi kedvencüket sétáltató gazdák környezettudatosabban cselekedjenek, rendszeresen kutyapiszok tárolók kerülnek telepítésre kerület-szerte, a Polgármesteri Hivatalban elhelyezett mikrochip leolvasó segítségével pedig bárki azonosíthatja, és visszajuttathatja gazdájához az elkóborolt ebeket, ugyanitt ezeknek az állatoknak kennelekben történő átmeneti elhelyezése is lehetséges. Az Önkormányzat egyébként arról is gondoskodik, hogy időről időre megvalósulhassanak különféle kutyás rendezvények, amik közösséggé kovácsolják az állattartókat a 17. kerületben. Ilyen program volt például a Kutyabuli elnevezésű, tavaly őszi esemény, melynek során ebtartással kapcsolatos tanácsokkal látta el a jelenlévőket Lambert Krisztina, a LET Alapítvány kuratóriumi elnöke, újonnan megválasztott önkormányzati képviselő. A Lehetőség Ebterápiás Alapítvány négylábúi a helyi szabadtéri események többségén különleges bemutatók aktív résztvevőiként rendszeresen megjelennek, így a szervezet létezéséről tudnak az emberek, tevékenységük a lakosság számára nem ismeretlen.

Akad azonban egy teljes kerületet lázban tartó, igazán népszerű, évenkénti rendszerességgel megrendezett tematikus programfolyam, az Ebkavalkád. A városvezetés és a Rákosmenti Kutyaképző Iskola Egyesület által életre hívott, gyermeknappal egybekötött kutyamajálisnak idén tavasszal is a Bakancsos utcai Sporttelep adott otthont. Az elmúlt években speciális képességű kutyákkal találkozhattak az iskolások, illetve az egykori Újlak tábor résztvevői, előbbiek vakvezető ebekkel sétálhattak, hogy minél inkább átérezzék a vakok és gyengénlátók mindennapi nehézségeit, utóbbiak pedig mentőkutyákkal ismerkedhettek meg, és egy éles mentési helyzet szimulációjának lehettek tanúi a program megvalósításának idején.