Éppen tegnap, június 27-én ünnepelték hazánkban az országos polgárőr napot, melynek apropójából a rákosmenti polgárőrök tevékenységével kapcsolatos történésekre, eseményekre tekintünk ezúttal vissza. A városvezetés számára egyébként kiemelten fontos a lakosság nyugalma, ezért nagy hangsúlyt fektet a közbiztonsági szervek folyamatos támogatására.

Bizonyos felmérések arra engednek következtetni, hogy a lakosság 16 százaléka azt gondolja: a polgárőr fizetésért dolgozik, és nyújt közbiztonsági szolgáltatásokat. Ezzel szemben az a személy, aki tagjává válik a szervezetnek, tiszteletdíj nélkül, szabadidejének feláldozásával folytat bűnmegelőzési tevékenységeket, nincs ez másként itt, Rákosmentén sem. A 17. kerületi Delta Polgárőrség 1997 óta működik önálló szervként, szoros együttműködésben az Önkormányzattal és a Rendőrkapitánysággal. Mindennapi feladataik közé a már említett bűnmegelőzés mellett a közterületek, az ott lévő létesítmények, illetve a gépjárművek és a magán ingatlantulajdonok megóvása tartozik.

2019-ben a Budapesti Rendőrkapitányság ajándékozott a kerületi szervezet számára egy gépjárművet, ám Rákosmente Önkormányzata is támogatja őket, minden évben külön keretet biztosít a Delta Polgárőrség üzemeltetési költségeinek fedezésére, és egyéb gesztusokkal is kifejezi feléjük a megbecsülését. Így volt ez akkor is, amikor Marton Rudolf alapító tagként „Rákosmente közbiztonságáért” Emlékérmet vehetett át magas szintű szakmai tevékenységének elismeréséül még 2008-ban, vagy mikor tűz ütött ki egy családi házban a Rákoscsabán található Nápoly utcában. A veszélyt elsőként a Delta Polgárőrség önkéntes szakemberei: Tolnai Tamás és Bodó Marcell észlelték, akik azonnal kimenekítették a bent tartózkodókat, majd a helyi hivatásos rendőrök segítségével megkezdték a lángok oltását a katasztrófavédelem megérkezéséig. A mentésben résztvevő öt polgárőr és rendőr polgármesteri dicséretben részesült, melyet Horváth Tamás városvezető adott át az érintetteknek. Eszmei és anyagi támogatáson kívül tárgy-jellegű segítség is érkezett már a szervezethez, tavaly öt darab újonnan vásárolt speciális mellénnyel bővült a Deltások eszközállománya, amely öltözet a kiképzésének köszönhetően egyaránt ellenáll szúrásnak, vágásnak és ütéseknek. A védelmi ruházatok beszerzéséhez Horváth Tamás városvezető a polgármesteri keretéből járult hozzá.

Idén az Országos Polgárőr Szövetség a Riz Levente Sport-és Rendezvényközpontban tartott konferenciát, amelyen a polgárőrség múltjának felelevenítésével a szervezet feladatairól, főbb tevékenységi köreiről tanácskoztak a megjelentek, természetesen a Delta Polgárőrség közreműködésével. Nem csupán az ilyen típusú rendezvényeken képviseltetik azonban magukat a helyi kötődésű polgárőrök, szoktuk őket látni a Rákosmenti Rendvédelmi és Katonai Napokon, komplex katasztrófavédelmi, illetve szezonális mentési gyakorlatok, hulladékmentesítési programok alkalmával, illetve az úgynevezett Merzse-akció során is, amelynek célja, hogy megakadályozzák az illegális hulladéklerakást, valamint a fa- és terménylopást a kerületben, többek között a természetvédelmi területeken. Az iskolába tartó gyermekek biztonságos közlekedésének felügyeletét egyaránt ellátják, napi járőrözésükkel pedig óvják és védik a lakókörnyezetet.

Polgárőrnek bárki jelentkezhet, aki betöltötte a 18. életévét, valamint a módosult jogszabályi feltételek alapján erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik.