Néhány nap múlva ismét várja majd a kerület lakóit a Népkert Rákosmente Majálisán, mi pedig ennek apropójából az elmúlt esztendőknek május elsejei rendezvényeire tekintünk ezúttal vissza.

A régi buszpályaudvar helyére tervezett új városközpontot, azaz a Fő teret éppen május elsején adta át az azóta elhunyt városvezető, Riz Levente 2011-ben. „A harmincéves változatlan kép után végre dinamikus fejlesztések indultak a kerületben, melyek az infrastruktúra, a közlekedés és a helyi intézmények korszerűsítését szolgálják.” Ezekkel a szavakkal foglalta össze akkor a beszédében a nagyszabású projekt jelentőségét, amelynek égisze alatt a Szent Kereszt tér, a Pesti út északi oldalának zöldfelülete, illetve a Fuchs-kastély kertje egyaránt megújult, a Pesti út déli oldalán pedig új buszforduló és gyalogos sétány került kialakításra, valamint ugyanekkor valósult meg a Városháza épületének akadálymentesítése. Rákosmente Majálisa ezután a különleges esztendő után sokáig a forgalomtól elzárt Ferihegyi út területén zajlott le, 2018-ban még Riz Levente polgármester részvételével, aki ahogy azt mindig tette: a Rákosmente Televízió kvízjátékának fődíját is kisorsolta a helyszínen.

2020-ban már Horváth Tamás polgármester gondjaira volt bízva Rákosmente, és ezzel együtt megoldást is kellett találni arra, hogy a pandémia következtében elrendelt kijárási tilalom ellenére miként lehet a kerület lakóinak kikapcsolódási lehetőséget biztosítani a járvány által sújtott, vészterhes időkben. A városvezető akkor a majálist megelőző napokban kiadott egy közleményt, amelyben arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a kerületi kötődésű MégEgyKör Zenekar karanténkoncerttel idézi meg a Majális hangulatát, és ez így is történt. Ebben az időszakban a polgármester segítő önkormányzati képviselők, és további önkéntesek közreműködésével gyakran személyesen végzett közterületi fertőtlenítéseket az egyes kerületrészekben, megint máskor a fertőzés elleni védelmet segítő adományokat adott át az érintetteknek.

Aztán 2022-re ismét a hagyományosnak tekinthető színpadi és térprogramokkal tűzdelt Majálisra kerülhetett sor a pandémia lecsengésével, méghozzá egy városvezetői döntés értelmében több mint 16 év után nem a Ferihegyi úton, hanem a jóval nagyobb alapterületű és befogadóképességű Népkertben. A Majálisra számos helyi kulturális, szociális- és közintézmény mellett a rend- és katasztrófavédelmi szervek, továbbá civil szervezetek egyaránt kitelepültek, és a Rákosmente Televízió is megtartotta nyereményjátékát, mely során a kvízkérdéseket tartalmazó kérdőívek kitöltői között a nap végén egy összecsukható felnőttrollert sorsolt ki Horváth Tamás polgármester, aki egyúttal a látogatókat is köszöntötte.

Sikeresnek bizonyult a helyszínváltás, hiszen a Rákosmenti Majális tavaly már rekord létszámú látogatottság mellett zajlott le, és idén is hasonló érdeklődésre számítanak a szervezők, akik ezúttal is színvonalas rendezvényekkel készülnek.