Olyan programokról, kezdeményezésekről számolunk be ezúttal, amelyeknek középpontjában a házi kedvencek állnak, mivel itt, Rákosmentén az elmúlt hétvégén elsősorban rajtuk volt a fókusz.

A felelős állattartás téli időszakra vonatkozó szabályaira hívják fel a figyelmet az állatvédő szervezetek: Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője például a héten a Rákosmente Televíziónak is adott a témában interjút. Ebben többek között arról beszélt, hogy a hidegebb időszakok közeledtével ajánlott a házi kedvencek lakhelyeinek téliesítése, de mindenképpen olyan ólra van szükségük ezeknek az alapvetően kinti ebeknek, ami hőszigetelt, nem közvetlenül a földön áll, és széltől védetten van elhelyezve. Mindemellett nagy hangsúlyt kell fektetni az állatok szőrének megfelelő karbantartására is, mert egy jól ápolt szőrzet a hővédelem nagy részét elvégzi.

Amíg a szóvivő elsősorban a családi házakban tartott ebek tulajdonosait szólította meg, Pappné Veszprémi Júlia, a Rákosmenti Összefogás Óvoda intézményvezetője viszont pont, hogy a panelházakban élő négylábúak gazdáit hívta ismeretbővítő közösségi programra múlt szombaton a Borsó utcai kutyafuttató melletti területre. Akik az első ízben megvalósuló, Kutyabuli elnevezésű rendezvényre eljöttek, házi kedvenceikkel együtt kapcsolódhattak ki a friss levegőn, tapasztalatot cserélhettek egymással állattartással kapcsolatos dolgokról, de a helyszínen tartózkodó Lambert Krisztinához, a LET Alapítvány kuratóriumi elnökéhez is fordulhattak kérdéseikkel, mert ő maga a jelenlévőknek szintén sok hasznos tanácsot adott.

Mint megtudtuk, a jövőben is lesznek a kerületben hasonló jellegű programok, bár jócskán akadnak, akik már belerázódtak a kutyás mindennapokba, és pontosan tudják, hogy hol található Rákosmentén kutyafuttató, vagy hogy melyik közterületre került ki éppen aktuálisan kutyapiszok tároló.

Ha csupán a közelmúlt eseményeit vesszük figyelembe: pont egy éve az Újlak utca 5. szám alatti területen kerítettek el egy részt a szakemberek, ahol az ebek kedvükre szaladgálhatnak, nyár óta a Bánya part utcában lévő másik bekerített futtatóban pedig akár házi kedvenceik ügyességét is fejleszthetik az ebtulajdonosok, ugyanis annak helyszíne az agility elnevezésű kutyás sportágban használt akadályok mintájára készült eszközökkel bővült.

Az elmúlt hét állatos programjaihoz visszatérve feltétlenül szóba kell hoznunk az idén 54 éves Rákosmenti Kisállattenyésztő Egyesület hagyományos kiállítását, amelyre a fentebb említett Kutyabulival azonos napon, november 18-án került sor, és galambok, nyulak, baromfik, illetve díszmadarak voltak ott láthatók. Ez az esemény elsősorban azoknak a családoknak számára volt kiváló, akiknél saját házi kedvenc tartása valamilyen oknál fogva nem opció.