Kerületi iskolákban mutatják be „A gyáva” című drogprevenciós osztálytermi előadást, ennek kapcsán pedig készítettünk hasonló jellegű projektekből is egy kifejezetten rákosmenti vonatkozású válogatást.

Az úgynevezett tantermi színházi előadások onnan ismerszenek meg, hogy nevüknek megfelelően helyszínük az osztályterem, a színészek pedig annak térbeli adottságait, ajtóit, ablakait, illetve berendezési tárgyait: a táblát, a padokat, a függönyt és az asztalt használják a játékukhoz, szerepeikhez. Legfeltűnőbb külső jellemzője ezeknek a daraboknak a szinte teljes eszköztelenség: egyszerű jelmezeket vagy saját ruhát, kevés kelléket, hoznak be a közreműködők a játékba, adott esetben viszont még azokat se, amit mégis, az igazi színházi jellé válik a jelenetekben. A tantermi színház gyakorlatilag semmilyen külső teátrális effektet – fényt, kívülről beadott zenét – nem használ, a kis eszközigényből következően pedig könnyen utaztatható produkciók készülhetnek, melyek meghatározott korosztálynak szólnak, és a diákok számára fontos társadalmi, morális kérdéseket, iskolai problémákat vetnek fel. Gyakran kínál az előadás szerepet a nézőknek, azaz gyakorlatilag a meglátogatott osztályközösségnek, ők pedig nem ritkán valamilyen feldolgozó beszélgetésen vagy foglalkozáson is jelen lehetnek, ami tovább növeli a produkciók tanulókra gyakorolt hatását és hasznát.

Most, hogy már tudjuk, mire számíthatunk, ha a gyermekünk szól nekünk, hogy a suliban lesz egy ilyen rendezvény, nézzük meg azt is, hogy milyen hasonló jellegű kezdeményezések segítették az elmúlt időszak során a rákosmenti diákok lélekbeli fejlesztését!

Az ilyen és ehhez hasonló programokat mindig az önkormányzat szervezi, és volt, hogy azt olvastuk: Horváth Tamás polgármester a kapcsolódó költségeket saját városvezetői keretéből finanszírozta, egyetértve azokkal a célkitűzésekkel, amelyeket egy-egy ilyen előadás képvisel az ifjúság számára.

Most éppen újra Rákosmentére érkezett Scherer Péter és Kovács Krisztián A gyáva című tantermi színdarabbal, ami személyes párbeszédek, belső monológok, illetve humoros és keserű helyzetek segítségével mutatja be egy heroinfüggő fiatal történetét, megkönnyítve azt, hogy a tanulók levonhassák a látottakból a megfelelő konzekvenciákat. Az előadást az elmúlt esztendőkben a helyhatóság közbenjárása által már több 17. kerületi fiatal látta, és ugyanígy történt ez az iskolai zaklatás témakörét körbejáró 7 nap című darabbal, amely szintén többször is bemutatásra került valamelyik helyi iskolában.

Ugyan nem osztálytermi körülmények között valósult meg, de idén március 8-án a Rákosmenti Életfa Humán Segítő Szolgálat adott helyet a Rákosmente Önkormányzata és a Kelet-Pesti Tankerületi Központ által közösen életre hívott Motivációs programsorozat első előadásának. A szintén iskolás korosztálynak szóló kezdeményezés keretében olyan hétköznapi emberek történeteit ismerhették meg a gyerekek, akik magukat valamilyen hátrányos helyzetből küzdötték fel. A rendezvényfolyam akkori vendégelőadója Hódosi Zoltán volt, aki saját bevallása szerint korábban kábítószerproblémákkal viaskodó fiatalként élte a mindennapjait, mára azonban Irakban az Európai Unió Tanácsadói Missziójának biztonsági szakértője lett.

Egy későbbi időpontban pedig a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban gyűltek össze a diákok, hogy dr. Neszmélyi Emil személyes történetével szembesülhessenek, amelyből kiderült, hogy a férfi asztmásként hogyan hódította meg a Mount Everestet azon az oldalon, ahol azt korábban még egyetlen magyar hegymászó sem tette meg.