Kitört a vakáció, a gyerekek pedig akár itt, helyben, Rákosmentén is részesei lehetnek érdekes programoknak. Hoztunk néhány példát ezekből a lehetőségekből, amelyekből a kisdiákok szülei a napközbeni elhelyezés tekintetében a nyári szünet ideje alatt válogathatnak.

A nyári szünetet mindig nagyon várják a gyerekek, a szülőknek viszont némi fejtörést okozhat, hogy miként lehet megoldani ilyenkor a napközbeni felügyeletet. Erre egy jó alternatíva Rákosmente Önkormányzatának napközis tábora, amely június 26-tól nyolc héten át fogadja a 17. kerületi kisdiákokat heti turnusokban. Mint megtudtuk: a helyhatóság a szülők anyagi terheinek csökkentése érdekében minden lehetséges módon támogatja a tábor működését, úgyhogy oda beíratni a gyermekeket igencsak pénztárcakímélő megoldásnak tűnik, pláne annak ismeretében, hogy a szervezők színvonalas elfoglaltságokat, valamint napi háromszori étkezést is biztosítanak a gondjaikra bízott tanulóknak.

A Vigyázó Sándor Művelődési Központ szintén szervez hasonló eseményfolyamokat, júliusban Mókázó gyerektábor indul, augusztusban pedig Kis zseni tábor elnevezéssel 2 x 45 perc mentális aritmetika, kézműves foglalkozások, szórakoztató- és sporttevékenységek, és koordinációs játékok szerepelnek a kínálatban, szakképzett pedagógusok vezetésével. A kikapcsolódási lehetőségek között szemezgetve felmerült bennünk a kérdés, hogy mit is takar tulajdonképpen a mentális aritmetika kifejezés. Utánanéztünk, mutatjuk. A mentális aritmetika egy japán módszertanon alapszik, fő célja, hogy a gyermekek megtanulják használni a jobb agyféltekéjüket és ennek köszönhetően képesek legyenek bonyolult számítási műveletek fejben való elvégzésére. Alkalmas továbbá arra, hogy a művelői megtanuljanak kreatívan gondolkodni, sikeresebben venni majd az iskolai akadályokat.

A rákosmenti székhelyű Kalandpark Játszóház nem ismeretlen azok előtt sem, akiknek nincsen gyermekük, csupán csak nyomon követik a városvezetői aktivitásokat. Ők emlékezhetnek rá, hogy ezen a helyszínen szokott évenkénti rendszerességgel zsűrizni Horváth Tamás polgármester farsangkor, most pedig arról olvashattunk, hogy szinte egész nyáron lesz ott Legó tábor is a Mancsőrjárat-mesés, valamint a sulis-ovis élménytáboruk mellett.

Idén egy új helyszín kapcsolódik be a gyerekek napközbeni táboroztatásának folyamatába Rákosmentén. A Riz Levente Sport-és Rendezvényközpont munkatársai különféle mozgásos tevékenységeket előtérbe helyező programokat kínálnak a jelentkezőknek 8-tól 16 óráig, három étkezéssel. Az erre vonatkozó kiírás szerint kézi- és kosárlabda, foci, strandröplabda, pingpong, íjászat, tenisz, darts, illetve egyéb képességfejlesztő foglalkozások várnak azokra a kisdiákokra, akiket a nyár folyamán ide irat be az édesanyjuk vagy az édesapjuk. Ugyanitt mesebeli zumba tábor indul 5 és 10 év közöttieknek, bővebb információ az RSR közösségi oldalán található.