: Merzse Marsh Nature Trail at 5th station. The Merzse Marsh is one of the few wetlwnd habitats in the capital with undisturbed water and uliginal vegetation and an adjoining bog field. The open water surface of the marsh offers nesting sites for water fowl. The marsh has dried up in several occasions in the 1990s years. Now, wells have been drilled to ensure the adequete water supply and attemps have been made to conserve the accustomed conditions for wildlife by a system of ditches of several kilometers long. Visiting is restricted in order to preserve the ecosystem of the marsh. Under protection of the Budapest Municipality since 1977. ''Get in'': train from Keleti pályaudvar (Keleti railway station) and take off at Rákoskert station and walk to south about half km. ''Source'': Budapest's Protected Natural Heritage. Edited by Municipality of Budapest in 1996. Supported by Phare (EU project), ISBN 9630471523. - Rákoshegy, [[:hu:Budapest|Budapest]] District XVII.}}{{hu|1=: [[:hu:Merzse-mocsár|Merzse-mocsár]] madármegfigyelő kilátó a tanösvény ötödik állomásásnál. - [[:hu:Budapest|Budapest]], [[:hu:Budapest XVII. kerülete|Rákosmente]], [[:hu:Rákoshegy|Rákoshegy]].{{Location|47|26|40.66|N|19|16|59.47|E|region:HU}}

Az előző héten néhány gyermekeknek való vakációs lehetőséget ajánlottunk, ezúttal viszont azt is megmutatjuk, hogy a felnőttek szintén találhatnak magukat itt a kerület határain belül, illetve annak közelében elfoglaltságot a nyári szabadságuk idejére.

A vakáció ideje alatt itt, a 17. kerületben akkor is kikapcsolódhatunk, ha éppen nem terveztünk magunknak többnapos utazásokat, vagy hogyha már túl is vagyunk rajta. Június 17. óta ebben a szezonban is megkezdte például a működését az Újlak utcai strand, ahol a helyszínen található zöldfelületen két medence áll a fürdőzők rendelkezésére. Ezeket egészen szeptember elsejéig a hét minden napján reggel 9-től este 20 óráig vehetjük, mindemellett az uszodarészleg továbbra is üzemel.

Ha már csobbantunk egyet, rövidebb kirándulásokra is elindulhatunk, irány mondjuk a Merzse-mocsár, a fővárosi védettségű természetvédelmi övezet, amely tele növényritkaságokkal, gazdag madárvilággal és mindenki úgy ismeri, mint Budapest egyik legháborítatlanabb vizes élőhelye. Ott jöhet egy egyszerű séta jól jelzett gyalog- és dűlőutakon, a Merzse-mocsár melletti keskeny, de jól járható ösvényen. Másik ehhez hasonlító ötletünk a Naplás-tó meglátogatása lehet. A főváros legnagyobb kiterjedésű állóvize, melyet a Szilas-patak duzzasztásával az 1970-es években hoztak létre, jelenleg horgásztóként is üzemel, egyben pedig számos vízimadárfaj figyelhető ott meg. A Cinkotai kiserdőt csakhamar bárki megtalálja a közelben, érdemes oda is kitérőt tenniük a természet szerelmeseinek.

Ha pedig már az erdőknél tartunk: bizonyára mindenki emlékszik rá, hogy a Keresztúri-erdőben Rákosmente Önkormányzata és a Pilisi Parkerdő együttműködésének köszönhetően 2019-ben jelentős közjóléti fejlesztés történt meg. A területen a kivitelezők kialakítottak egy 4,2 kilométeres futókört, egy állandó pontos tájékozódásifutó-pályát, amelyen a rögzített ellenőrzőpontokat érintve kell végig haladni, valamint ugyanekkor egy szintén az erdei sportolást lehetővé tevő szabadtéri edzőparkot is üzembe helyeztek. Az erdőben mind e mellett egy 15 állomásból álló interaktív tanösvényt alakítottak ki a szakemberek, nyaranta a 17. kerületnek ennél fogva ez a kirándulási helyszíne is igen népszerű lehet.

A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat 16. kerületi telephelyén számos fejlesztés valósult meg az elmúlt esztendőben. A Sarjú utcában található Kertvárosi Tanyaudvarban egyebek mellett megújult a teknősök számára kialakított kerti tó, és újabb kiszolgáló egységeket is létesítettek, sokak nagy örömére pedig tavaly óta már állatsimogatásra is van lehetőségük az érdeklődőknek a helyszínen. És hogy miért is került be ez a helyszín a felnőtteket megszólító programokról íródott cikkünkbe? Azért, mert bőséggel akadnak olyan látogatók, akik ide rendre gyerekek nélkül érkeznek.

Persze jobb a kánikulában zárt térben tartózkodni, ezért kerestünk és találtunk is ilyen helyet: az Erdős Renée Ház Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóteremben július 21-ig még megtekinthető a Ruha-Tár II. című tárlat, amely az 1950 és 1970 közötti időszakból mutat be polgári és népi viseleteket.

Azokra is gondoltunk viszont, akiknek a dolgos hétköznapokat követően már nincsen kedvük strandolni, vagy kimozdulni a természetbe, nekik a Riz Levente Sport-és Rendezvényközpont RSR-terasz nevű vendéglátóhelyét ajánljuk, ahova bárki betérhet a nagy melegben egy jegeskávéra vagy hűtött üdítőre.