Foglalkoztunk már azzal, hogy a gyermekek miként tudják magukat elfoglalni a kerület határain belül a vakáció ideje alatt, majd a felnőtteknek is ajánlottunk helyi vonatkozású nyári programokat. Ezúttal a házi kedvenceinkről lesz szó, elvégre nekik is át kell vészelni a kánikulai időszakokat. Még szerencse, hogy a helyhatóság által megvalósított állatbarát fejlesztések ebben az időszakban is hozzájárulnak ahhoz, hogy a négylábúak leköthessék energiáikat.

A nyári hónapokra jellemző hőség nemcsak az emberek szervezetét viseli meg, hanem az állatok egészségére is veszélyt jelenthet. Ezért a kánikula esetén fontos, hogy a saját magunk és szeretteink védelme mellett a házi kedvenceinkéről se feledkezzünk meg. Mind a kertben, mind pedig a lakásban tartott négylábúak esetében az az egyik legfontosabb, hogy a gazdáik folyamatosan cserélt, nagy mennyiségű, friss ivóvizet biztosítsanak számukra. 

Tudjuk, hogy az olvasóink számára ez evidencia, de akadnak páran, akiknek minden nyáron el kell magyarázni, hogy a Fő téri szökőkút nem kutyaitató, sőt, annak vize emberi fogyasztásra sem alkalmas, mivel azt az algásodás megelőzése érdekében bróm tartalmú, erős vegyszerrel fertőtlenítik.   

Szintén egy szigorúan betartandó szabály, hogy sohase hagyjuk a kutyákat magára az autóban. Egy mérsékelten meleg, 25 fokos nyári napon, amikor árnyékban parkolunk, a hőmérséklet a kocsiban elérheti a 32-35 fokot, ami már nagyon megterhelő egy olyan állat számára, aki nehezen tudja hűteni magát. Amennyiben pedig napon sikerül csak megállnunk, akár 70 fokig is felszökhet a hőmérő higanyszála. Könnyű tehát kiszámolni, hogy már néhány perc végzetes hatással lehet a négylábúak egészségére. A napsütés hatására az aszfalt szintén annyira fel tud hevülni, hogy fájdalmas lehet a kutyusok számára végig sétálni rajta, úgyhogy a kezünkkel szükséges ellenőrizni kánikulában azt. Erős napsütés és a tartósan magas hőmérséklet esetén továbbá ügyelni kell arra, hogy az állatok számára minden napszakban elegendő árnyékos, hűvös hely álljon rendelkezésre, emellett pedig szükséges az ebek szőrzetének karbantartása is, hiszen az télen a hideg, nyáron pedig a meleg kedvezőtlen hatásaitól védi meg őket.

Az ebtulajdonosok nyaranta, amikor jellemzően több idejük van, nem csupán a forgalmas csomópontoknál sétáltatják az állataikat, így nemrégiben azokra a helyszínekre is telepített kutyaürülékgyűjtő ládákat az önkormányzat, amerre a kutyák a lakott területeket elhagyják. Így került például egy-egy ilyen tároló a Kerektói és Hidasnémet utca sarkához, a Naplás út és Szent Imre Herceg út sarkára, illetve a Tarcsai út és Aranykút utca térségéhez – ahogyan azt egy vele készített interjúban azt Halász Dezső önkormányzati képviselő elmondta. A Rákos-patak mellett szintén gyakorta találkozunk kutyásokkal, a nyári szünetben pedig még inkább megnövekedik a számuk, házi kedvenceik igazán szeretik ezt a sétaútvonalat.

Ugyan nemcsak a nyári vakációban telik meg a rákosmenti kutyafuttatók mindegyike boldogan szaladgáló négylábúakkal, mégis érdemes itt megemlíteni az egyik legfrissebb ilyen jellegű korszerűsítést, ami bizonyára nagyon lelkessé teszi az ebtulajdonosokat. Ők ugyanis júniustól már a Bánya part utcában található bekerített kutyafuttatóban is fejleszthetik házi kedvenceik ügyességét, mivel az agility elnevezésű kutyás sportágban használt akadályok mintájára készült eszközökkel bővült a terület a közelmúltban. 

Annak érdekében pedig, hogy ne kelljen a nyár közepén, sőt, semelyik évszakban sem nem kívánt szaporulattól tartaniuk a gazdáknak, útjára indult Rákosmente Önkormányzatának és a Vigyél Haza Alapítványnak az ebekre vonatkozó születésszabályozási programja. Az ebben résztvevő állattartók egy ivartalanítás elvégeztetésére jogosító kupont kapnak majd, és annak birtokában felvehetik a kapcsolatot a Vigyél Haza Alapítvány munkatársaival.