A héten esedékes színházi világnap kapcsán olyan helyi rendezvényekre tekintünk vissza, amelyek részben vagy egészben kapcsolatban álltak a teátrumok világával.

A Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlésén 40 ország küldöttjeinek határozata alapján 1962 óta tartják meg a színházi világnapot annak emlékére, hogy 1957. március 27-én Párizsban megnyílt a Nemzetek Színháza. A jeles nap apropóján felelevenítünk néhány olyan rákosmenti történést, amely valamiképpen összefüggésben állhat a témával.

A Rákoskerten működő Ascher Oszkár Színház bármelyik előadásáról megemlékezhetnénk a színházi világnap kapcsán, illetve beszélhetnénk arról is, hogy Hegyi Norbertnek és Joós Tamásnak, akik oszlopos tagjai a társulatnak, létezik Átlátszó víz legyen címmel egy Cseh Tamás emlékestje, amellyel időről időre teátrumuk falai közül is kilépnek, hogy a produkciót több helyi rendezvényen is bemutassák igen nagy sikerrel. Mégis inkább egy különleges kötetre térünk ki, amely kronológiai sorrendben foglalja össze a színház első 57 esztendejét, 1964-től kezdődően, a kiadványt pedig a nagyközönség is megismerhette a tavaly novemberi Ascher-találkozó keretében. Még egy különleges vonatkozása is volt egyébként az akkori rendezvénynek: a teátrum néhai alapítója, Szeifnerné Csetényi Anikó abban az évben lett volna 85 éves.

A 17. kerület másik színháza, a Gózon Gyula Kamaraszínház társulata az épület felújításának idején más játszóhelyeken adja elő aktuális repertoárjának darabjait, Nagyváradi Erzsébet a teátrum egyik művésze pedig Jászai Mari-díjat vehetett át a közelmúltban.

Rákosmentén egyéb lehetőség is kínálkozik arra, hogy valaki színházi élménnyel gazdagodva térhessen haza az otthonába, hiszen más színházak is gyakorta jönnek a 17. kerületbe kifejezetten utaztatott produkciókkal. A helyi kulturális élet ráadásul van olyan színes, hogy az egészen kiskorúaknak és az idősebb korosztálynak egyaránt tartogat néznivalókat. A Vigyázó Sándor Művelődési Központ kifejezetten az óvodásoknak, valamint a kisiskolásoknak szervezi meg a Bóbita bérletes színházi előadássorozatot minden évadban, de az ugyanezen a helyszínen megtartásra kerülő Nyugdíjas Szabadegyetem ismeretterjesztő programjai között is megtalálható azonban egy-egy színházi jellegű esemény a sorban.

Akikről pedig még nem esett szó, ők a kamaszok: rájuk is figyel, és nekik is számtalanszor szervezett már speciális előadásokat, méghozzá osztálytermi környezetben Rákosmente Önkormányzata. Az ilyen típusú produkciók abban különböznek a hagyományos színházi daraboktól, hogy mindig a tanulók számára fontos társadalmi, morális kérdéseket, iskolai problémákat vetnek fel, és alkotóik nem használnak hozzá semmilyen külső, teátrális effektet. Még ennyire sem színház-szerű, annyiban azonban mégis, hogy egy-egy előadó tartja meg közönség előtt ezeket, ezért bátran belevesszük ide azt a kezdeményezést, amely nemrég indult helyi szinten újra el. Az Önkormányzat és a Kelet-Pesti Tankerületi Központ összefogott egy jó ügy érdekében, és márciustól kezdődően motivációs előadásokat juttat el az iskolásokhoz, akik a projektnek köszönhetően egyebek mellett olyan embereket ismerhetnek meg, akik kitartásuknak és szorgalmuknak köszönhetően érhettek el felnőve szép eredményeket.