Visszatekintő sorozatunknak ez a része egyfajta előre tekintés is lesz egyben, hiszen amint arról nemrégiben bejelentés is született: az energiaválság következtében drasztikusan megemelkedő távhő- és áramdíjak miatt ideiglenesen bezáró Újlak utcai uszoda háza tájáról kedvező hírek érkeztek.

Az energiaválság által okozott kihívások miatti átmeneti intézménybezárások Rákosmentét is érintették, 2022. december 20-tól a Rákoscsabai, Rákoskerti, valamint a Rákoshegyi Művelődési Ház egyaránt becsukta kapuit, ahogyan az Újlak utcai és Ferihegyi úti tanuszoda is, ez utóbbi létesítmények pedig már 2022. október 17. óta nem fogadnak vendégeket. Az eleinte bejelentett március 31-i újra nyitás az őszi záráskor még nagyon távolinak tetszett, sokan sajnálták, hogy néhány hónapig nélkülözniük kell az akár napi szintű úszástevékenységet, amely feltehetően egyfajta rendszert is hozott az életükbe.

Az Újlak uszoda egyébként folyamatosan fejlődik: nagyszabású korszerűsítésen esett át a 2022-es évben. Az öltözőknek és a hozzájuk tartozó vizesblokkoknak, valamint az alagsori szaunának a felújítása tavaly július elsején kezdődött meg, tulajdonképpen a szezonközi időben, a belső medencetér akkori leválasztásával azonban nem kellett lemondaniuk a nyári nyitvatartásról az üzemeltetőknek.

Ha pedig számadatokat is behozunk a történetbe, akkor elmondható, hogy 110 négyzetméter lépcső és 400 négyzetméter padló lett leburkolva, illetve 400 négyzetméternyi falszakaszra került fel új csempe, emellett 1200 négyzetméter falfelület kapott új festést, és 50 darab lámpatestnek is megtörtént a cseréje. A felújítást, melynek teljes összköltsége bruttó 77,2 millió forint volt, az önkormányzat tulajdonában álló Rákosmente Kft. előző évi nyereségéből hajtották végre a szakemberek, illetve a helyhatóság is megtámogatta anyagilag a projektet. A korszerűsítés teljes megvalósulását követő kihirdetés idején még remény mutatkozott arra, hogy talán nem lesz szükség a már említett intézményeket érintő korlátozásokra, a szauna üzemeltetési rendje mindenesetre megváltozott, majd elkerülhetetlen volt az ideiglenes bezárás bejelentése.

Januárban viszont egy nagyon kedvező hír érkezett: a magyar kormány mindenképpen szerette volna elérni, hogy a közszolgáltatások a jelenlegi, nehezebb gazdasági helyzetben is elérhetőek legyenek, ebből kifolyólag állami támogatásban részesülhettek a 10 ezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek, közöttük Rákosmente. Az 570 millió forintos anyagi segítségnek köszönhetően szerencsés fordulatot vett az Újlak utcai uszoda ügye, hiszen így már március elsejétől látogathatóvá válik az épület, és akkortól az ottani szolgáltatások teljes köre újra elérhető lesz.

Ha pedig már így alakult, a nyitásig hátralévő időben további felújítások történnek meg a létesítményben, az uszodatér teljes kifestését, illetve a karbantartási munkálatokat egyaránt elvégzik addigra a szakemberek.

Március elsejétől a megszokottak szerint alakul a nyitvatartási rend, hétköznaponként reggel hattól este tízig, szombaton héttől 15 óráig, vasárnap pedig este hétig vehetik birtokba az úszás szerelmesei a medencéket, illetve a már bevált gyakorlat szerint a szaunába is beülhetnek.

Sokan aggódtak azért, hogy mi fog történni a zárás előtt megváltott, de fel nem használt, „bent ragadó” bérletekkel. Utánajártunk, és megnyugtató híreket kaptunk: a nyitás után azok változatlanul felhasználhatóak lesznek, így a körülmények ellenlére sem éri anyagi kár a rendszeresen visszajáró vendéget.