Bizonyára sokan tisztában vannak vele, hogy a Polgármesteri Hivatal portáján chipleolvasó készülék teszi lehetővé a kóbor ebek azonosítását, az udvaron elhelyezett kutyakennelek pedig az átmeneti elhelyezés lehetőségét szolgálják. Az ember leghűségesebb társaként emlegetett állatokról szól ezúttal minden a 2022-re visszatekintő sorozatunkban.

Összesen 1600 kutya került be a Polgármesteri Hivatal udvarában található kennelekbe azok nyolcéves működtetése alatt. Mert igen, éppen ennyi esztendeje létezik 17. kerületi szinten a lehetőség, hogy ezekben az átmeneti menedékekben helyezzék el az ebeket néhány napig, amíg a gazdájuk, aki keresi őket, meg nem érkezik, vagy amíg másfajta oltalom alá nem kerülnek.

A Vigyél Haza Alapítvány a közösségi oldalán több olyan posztot is közzétett az elmúlt napokban, amelyekben Rákosmentén fellelt négylábúak jelenlegi sorsáról tudósítanak. Közülük például egy feketeszőrű, bozontos példányra, aki egyébként jelenlegi elnevezésének megfelelően a Tücsök névre hallgat, a pesti utcán kóborolva találtak rá, onnan került a fentebb említett önkormányzati fenntartású kennelek egyikébe, majd a bejegyzést közzétévő egyesület gondozásába. Egyebek mellett ez tehát az ilyen céllal felállított kennelek gyakorlati haszna, amellyel helyi óvodások is megismerkedhettek a közelmúltban. Lambert Krisztina állatjólétért felelős munkatárs terápiás ebével érkezett a kennelekhez, így a gyerekek nemcsak a felelős állattartás szabályairól tanulhattak sokat, de simogatásokkal és jutalomfalatok odaadásával is kifejezhették a helyszínen tartózkodó kutya felé a rajongásukat, kedvelésüket.

Rákosmentén jelenleg körülbelül 12 ezer kutyát tartanak számon, és évről évre növekedik az állattartók száma. Február 15-én lezárult a 17. kerületben esedékes kötelezően elvégzendő ebösszeírás, ennek kapcsán pedig ideje visszatekinteni a tavalyi esztendő legfontosabb kutyás fejlesztéseire.

2021 legvégén érkezett a hír, amelynek a gazdik természetesen 2022-ben is örültek: lakossági észrevételeket figyelembe véve egy kerítéssel ellátott kutyafuttató létesítésére került sor Rákoshegyen, a kültéri fitneszpark közelében található, immáron körbekerített területen. Tavaly márciusban Petrőczy Dániel önkormányzati képviselő támogatása révén valósulhatott meg új kutyapiszoktárolók telepítése, majd Halász Dezső körzetében ugyanezek a munkálatok szintén megtörténtek.

2022 áprilisában aztán születésszabályozási programot indított Rákosmente Önkormányzata és a már említett Vigyél Haza Alapítvány. A felelőtlen szaporítás visszaszorítása érdekében létrejövő kezdeményezés célkitűzésének értelmében 2022 decemberéig vagy legfeljebb az első száz beavatkozásig ingyenesen ivartalanították a rákosmenti lakcímen regisztrált házi kedvenceket.

Tavaly novemberben újabb kutyafuttatót alakítottak ki a szakemberek. Ezúttal Rákoskeresztúron az Újlak utca 5. szám alatti területen kerítettek el egy részt az állattartók számára a kivitelezők. A munkálatokkal tulajdonképpen egy újrahasznosítás történt meg, mivel lakossági kérések alapján egy korábbi területről lett áttelepítve az aktuális helyszínre a kutyafuttató.