Augusztus 12-én, azaz éppen ma van a fiatalok világnapja, ezért most egy olyan összeálltással készültünk, amelyik az őket érintő lehetőségeket célozza meg itt, a 17. kerületben, illetve országos vonatkozásban is.

A fiatalok világnapján most elsősorban a fiatal felnőttekhez szólunk, nem a gyerekekhez, bár bizonyos életkor elérése felett egyébként ezzel a jelzővel akár őket is bátran illethetnénk.

A kerületben már több, mint tíz éve biztosít 16 és 25 év közöttiek számára pénzkereseti lehetőséget a vakáció idejére az önkormányzat. Ez a kezdeményezés a hagyományokhoz híven ebben az évben is július elseje, valamint augusztus 31. között valósul meg, tehát idén még nagyjából két hétig van érvényben.

Ha pedig az adott fiatal már nem feltétlenül a mások szekerét tolná, és saját projektet szeretne, a szintén helyhatósági működtetésű Rákosmenti Vállalkozásfejlesztési Iroda Coworking szolgáltatása segít neki ebben a Pesti út 80. szám alatt található épületben. Abban az esetben viszont, amennyiben világos minden, és fiatal felnőttünk csupán az új KATA-törvény kapcsán bizonytalanodott el, az általános információkon túl konkrét, személyre szabott adószámítással és jogi megoldások ismertetésével támogatják őt meg a szakértők a helyszínen.

A fiatalokat azonban nemcsak itt, a kerületben, hanem országosan is várják előnyös feltételek. Ezekből szemezgettünk, bár a lehetőségek mindegyike jól ismert: 2022. január 1 óta új adóalap-kedvezményt vehetnek a 25 év alattiak igénybe: nem kell tehát személyi jövedelemadót fizetniük meghatározott mértékig az összevont adóalapba tartozó, a törvényben meghatározott jövedelmeik után a rendelkezés értelmében.

Ha pedig hétvégenként csak utazgatnának a munkát letéve, akkor nem árt tudniuk, hogy a MÁV-START Zrt. kedvezményt biztosít a 26 éven aluli fiatalok részére magáncélú utazásra péntek 10:00 órától vasárnap 24:00 óráig.

Gyakori igény, hogy a tömegközlekedés helyett autóval tenné inkább meg az utat, úgy pedig a jogosítvány megszerzésének költségein is spórolhat az érintett fiatal. A Magyar Kormány 2018. július 1-től 20 éves korig, 25 ezer forintos értékhatárig megtéríti ugyanis a KRESZ-vizsga és a hozzá kapcsolódó e-learning vagy tantermi tanfolyam költségeit.