Esztendőről esztendőre a keresztény magyar államalapítás ünnepét Rákosmentén is megtartják, ezúttal pedig az itteni állandó és speciális programelemeket vesszük sorra a 17. kerület vonatkozásában, felidézve egyúttal az elmúlt évek gyakorlatát.

A napindító gyermekkoncert elmaradhatatlan része Rákosmente Szent István-napi programfolyamának, idén a Buborék együttes szórakoztatja majd a legkisebbeket. A felnőttek koncertélménye 2022-ben a Marching Jazz Band, a Bognár Szilvia Sextet, illetve az Aranyakkord fellépésével lesz teljes, de az elmúlt években a Sebő Együttes, a Grund nevű formáció, a Cimbali Band, Wolf Kati, vagy éppen Ferenczi György és a Rackajam is szórakoztatta már a kerületi közönséget.

A kenyérszentelés több helyi egyházi felekezet képviselőinek részvételével szintén egy ikonikus programelem, itt a katolikus egyház részéről Molnár Miklós plébániai kormányzóval, a görögkatolikus egyház képviseletében Gulybán Gergely parókussal, a református egyháztól Sóskuti Zoltán lelkésszel, míg az evangélikus egyháztól Dr. Bácskai Károly tanszékvezető adjunktussal, vagy egy másik évben Kovács Áron lelkésszel, illetve Nagyné Szeker Éva lelkészasszonnyal találkozhattunk, akik ökumenikus szertartás keretein belül áldották és szentelték meg a nemzeti szalaggal átkötött ünnepi kenyeret, ez a szertartás pedig ezúttal is így zajlik majd le. 

Persze nemcsak a kenyér kap rendszeresen az augusztus 20-i ünnepség égisze alatt jelentős szerepet. A terménykiállítás szintén sokakat vonz, idén a rákoshegyi, a rákosligeti, illetve a rákoskerti kertbarát körök nevéhez fűződik ez a látványelem, a zöldségek, gyümölcsök termesztői már alig várják, hogy bemutassák éves munkájuk eredményét a megjelenteknek.

A Rákosmenti Népművészeti és Kézműves Egyesület nem csupán Szent István napján mutatkozik be a kerület előtt rendszeresen, az év többi közösségi eseményeire is ki szoktak települni, sőt, szokott lenni önálló tárlatuk is helyi szinten.

A folklorisztika a keresztény magyar államalapítás ünnepén hangsúlyosan jelenik meg a programelemek között, a Forgórózsa Tánc- és Énekegyüttes idén az aratás tematikáját dolgozza fel a műsorában, de lépett már fel ezen a napon az Aranymálinkó Hagyományőrző Néptáncegyüttes, valamint a Málinkó Néptáncegyüttes is hasonló küldetéssel.

A Tiszta udvar, rendes ház, és a Legszebb előkert pályázatok eredményhirdetésének augusztus 20-án való megtartása amennyire tudjuk, speciálisan 17. kerületi találmány, bár maga a kezdeményezés rengeteg helyen fellelhető az országban. Nálunk, Rákosmentén nagyon népszerű ez az akció, amely a 2012-es debütálás óta arra ösztönzi a helyieket, hogy minél esztétikusabbá tegyék esztendőről esztendőre a kültéri környezetüket.

Az állandóságok leltára után viszont álljon itt egy fontos változás: ezúttal a Népkert ad otthont a rendezvénynek, emlékezzünk vissza: ez a Rákosmenti Majális esetében is nagyon jól bevált.