Az éppen ma esedékes kutyák világnapján az ember legrégibb és leghűségesebb társállatáról emlékezünk meg rákosmenti vonatkozású kutyás rendelkezések és kikapcsolódási lehetőségek említésével.

Bár jó sok világnapot ismerünk, amely az állatoknak lett kitűzve, a kutyák számára augusztus 26-án van közülük kiemelve egy, amikor kizárólag róluk emlékezünk meg. Szerencsére ezekkel a négylábúakkal nemcsak ekkor foglalkozik a kerület a városvezetés által bevezetett intézkedéseknek, akcióknak köszönhetően. Mindjárt az egyik leghasznosabb, hogy 2022. decemberéig Rákosmente Önkormányzata és a Vigyél Haza Alapítvány ingyenesen ivartalanítja a rákosmenti lakók lakcímén regisztrált kutyákat. Ugyanis évente többszáz kölyökkutya keres gazdát sikertelenül pusztán azért, mert az ebtartó, aki felelős érte, nem látta át az ivartalanítás által nyújtott könnyebbségeket.

A másik problémát az utcára került, vagy elkóborolt házi kedvencek jelentik, de a helyhatóság erre is teremtett megoldást. 2015 májusa óta a Polgármesteri Hivatalban elhelyezett mikrochip leolvasó segítségével bárki azonosíthatja, és visszajuttathatja gazdájához a fellelt ebet, emellett a helyszínen akkoriban átadtak egy kennelt, amely ideiglenesen befogadja a megtalált kiskutyákat mindaddig, amíg azok gazdája meg nem érkezett.

Az ebtulajdonosok egyébként nemcsak ennek a lehetőségnek örülnek: készséggel veszik birtokba a kerületi kutyafuttatókat, melyekből 7 nyitott, 4 zárt kialakítású, összesen tehát 11 áll az érintettek rendelkezésére, tavasszal pedig Rákosmente újabb helyszíneire kerültek ki kutyapiszoktároló edények.

A kutyusok némelyike persze a helyi közösségi rendezvényeken is részt vehet, ezeken kisebb-nagyobb bemutatót tartva a L.E.T. Alapítvány négylábúi például rendszeresen szerepelnek. A kutyás közösségnek Rákosmentén az Ebkavalkád a legnagyobb ünnepe, a kutyamajálisként is emlegetett esemény a megrendezés időpontjának függvényében többnyire afféle speciális gyermeknapi programelem.