Ezúttal azokra is gondoltunk, akik a nyár nagyrészét itt, Rákosmentén töltik, és összegyűjtöttünk pár jól ismert kirándulóhelyet a közelben, amit a vakáció ideje alatt is érdemes felkeresni.

Amint arról már értesültünk, Rákosmente Önkormányzata rehabilitációs intézkedéseket tesz meg annak okán, mert kiszáradás fenyegeti a Merzse-mocsarat. A vízpótlás megteremtése érdekében rehabilitációs terv készül, amit a helyhatóság és a Budapest Airport közösen finanszíroz. A nyári programok sorába viszont a helyszín bejárása addig is remekül beilleszthető: a három részből (Nagy-Merzse, Gyolcs-rét és Kis-Merzse) álló természetvédelmi terület teljes (5,4 km), vagy részleges (2,7 km) bejárása kicsiknek és nagyoknak egyaránt kitűnő kirándulási ötletként szolgál.

Május 26-án a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont aulája adott otthont a „Civil tudomány – Lépések a Rákos-patak revitalizációja felé” című konferenciának, ahol Prof. Dr. Szöllősi Nagy András kifejtette: az egyetlen megoldás a vízgyűjtő betonfelületének megszüntetése, valamint a meder kiszélesítése lehet úgy, hogy az árvízveszély ne növekedjen, és az emberek is ki tudják használni a természet adottságait. A nyári vakáció alatt mindenesetre a patak menti kerékpárút is nagy látogatottságú lehet, ráadásul sétaútként is kiváló kikapcsolódást nyújt a Rákos-patak közvetlen környezete.

Tanösvény, futóösvény és tájfutópálya várja a látogatókat, aki pedig napozni vagy szalonnát sütni szeretne, két szép tisztás közül választhat. Mindazok kedvelni fogják ezeket a tevékenységeket, akik a Keresztúri-erdőben barangolnának az egyik nyári hétvégén vagy hétköznapon.

A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat a telephelyén működő Kertvárosi Tanyaudvar nemcsak az állatszerető gyermekeket, hanem a felnőtt látogatókat is szívesen fogadja. A XVI. kerületi, Sarjú úti helyszínen számos fejlesztés valósult meg az elmúlt hónapokban. Egyebek mellett megújult a teknősök számára kialakított kerti tó, és állatsimogató is létesült.

A Cinkota mellett elhelyezkedő, 16 hektáros állóvíz partján vezet az öt kilométeres Szilas-menti kerékpárút. Mint sokan kitalálták, a Naplás-tó szintén bekerült a fontosabb kirándulóhelyek közé összeállításunkban. Bár fürödni nem lehet a tóban, horgászni, és a partján heverészni viszont igen, érdemes tehát rászánni legalább egy napot a nyári szabadságolások alatt a felkeresésére.